LEI

Onderzoek aan Dickeya in de schijnwerper

11 feb 2010
Onderdeel: Plant Research International

De bacterie Dickeya sp. (Erwinia chrysanthemi), veroorzaakt jaarlijks zoân 15 tot 25 miljoen euro schade in de pootaardappelteelt door zwartbenigheid of stengelnatrot. Onderzoek van Plant Research International toonde in 2009 aan dat verspreiding van de bacterie binnen een partij al kan hebben plaatsgevonden voor de oogst.

Foto: Stengelinoculatie van aardappelplanten met Dickeya sp. kan resulteren in infectie van ondergrondse plantendelen. Hier de kolonisatie van houtvaten van stolonen door een GFP-gemerkte Dickeya stam zichtbaar gemaakt met confocale laser scanning microscopie (boven water controle)

Uit kasonderzoek bleek dat infectie vanuit de grond kan leiden tot inwendige besmetting van de planten, inclusief de dochterknollen. De bacterie werd gemerkt met het groen fluorescerende eiwit en vervolgens zichtbaar gemaakt met o.a. convocale laserscanningmicroscopie.

In het februarinummer van âPhytopathologyâ is het artikel âSystemic Colonization of Potato Plants by a Soilborne, Green Fluorescent Protein-Tagged Strain of Dickeya sp. Biovar 3â verschenen. De Editor in Chief van dit tijdschrift wijst op de mooie kleurenfotoâs, die overtuigend de kolonisatie van aardappelwortels door de plantpathogene bacterie Dickeya aantonen.
» Lees het volledige artikel

Inmiddels is met dezelfde techniek aangetoond dat de Dickeya-bacterie in 30 dagen vanuit geïnfecteerde stengels de ondergrondse delen van de plant kan koloniseren.

Dit onderzoek van Plant Research International wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
---

Â