400 jaar Nederlandse uitvindingen op één postzegelvel

11/02/2010 16:51

TNT Post

DEN HAAG, 11 FEBRUARI 2010 - Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Rijksoctrooitwet in werking trad. Om dit jubileum luister bij te zetten dienden minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en Gerard Kleisterlee, ceo van Koninklijke Philips Electronics N.V. een aanvraa g bij TNT Post in om een postzegelvel uit te brengen. Vandaag overhandigde Katja Veen, manager Consumentenmarkt van TNT Post dit postzegelvel aan Chris Buijink, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en aan Ruud Peters, ceo van Philips Intellectual Property & Standards. De overhandiging vond plaats in de Kunsthal te Rotterdam.

Er zijn door de eeuwen heen honderdduizenden uitvindingen gedaan in het gebied dat nu Nederland heet. Om te voorkomen dat een unieke uitvinding wordt gekopieerd, trad 100 jaar geleden de Rijksoctrooiwet in werking. Ter gelegenheid van dit jubileum geeft TNT Post een speciaal postzegelvel uit met tien unieke postzegels.

Het postzegelvel verbeeldt in tien verschillende postzegels een diversiteit aan oude en moderne Nederlandse uitvindingen. Een hele uitdaging voor de ontwerper van het postzegelvel Theo Peters van Comma-S "Ik heb gekeken naar de visuele aantrekkelijkheid van de uitvinding en of deze tot de verbeelding sprak. Daarbij vond ik het belangrijk dat er zowel vindingen uit het heden als uit het verleden een plaats kregen op het postzegelvel. Ook heb ik gekeken naar het belang van het onderwerp en er moest uiteraard geschikt beeldmateriaal beschikbaar zijn."

Dit heeft geresulteerd in de afbeeldingen van de verrekijker van Lipperhey (1608), de duikboot van Drebbel (1620), de kunstnier van Willem Kolff (1943)+; de moderne LED-verlichting van Philips (2007); de VacuVin (1987), de melkrobot (1987), de fietskettingkast (1974), de zonneauto van het Solar Team Twente (TU Twente en Saxion Twente) die is voorzien van nieuwe uitvindingen (2009), automatische handschriftherkenning van TNT Post (1980) en tot slot de Dyneema-vezel van DSM (1979).

Verkrijgbaarheid, verkoopprijs en geldigheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald. De verkoopprijs bedraagt 4,40 euro per postzegelvel.

Tentoonstelling Made in Holland

Tot en met 21 maart is in de Kunsthal in Rotterdam ook de tentoonstelling 'Made in Holland' te zien. In de tentoonstelling is onder andere het originele octrooi van de verrekijker van Lipperhey te zien.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 16 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post over het tweede kwartaal 2009 bedroeg 1,020 miljard euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

+ De postzegel met daarop de kunstnier van Willem Kolff bevat tevens een afbeelding van de doorsnede van een nier. Hier berust copyright op. Bij plaatsing van dit beeld, verzoeken wij u om het volgende erbij te vermelden:

(C) afbeelding doorsnede nier: InBrain BV (www.inbrain.nl)

EINDE BERICHT