Spotprenten in de spotlights
11/02/2010 16:29
Het Markiezenhof
Spotprenten in the spotlights
Marius Bauer en zijn tijdgenoten
Politieke spotprenten in De Kroniek, 1895-1897
31 januari 2010 - 29 augustus 2010
Lodewijk van Deyssel, Herman Gorter, Frederik van Eeden, Henriëtte Roland Holst: na 1890 begint zich binnen de literaire beweging van de Tachtigers een nieuwe koers af te tekenen. Sociaal engagement wordt een belangrijk onderwerp van discussie. Schilders en tekenaars als Marius Bauer, Toorop, Molkenboer en Van Konijnenburg volgen het voorbeeld van de schrijvers.
In 1895 wordt het maatschappelijk geëngageerd weekblad 'De Kroniek' opgericht. In 'De Kroniek' wordt veel getheoretiseerd over een (socialistische) samenleving en over de vaste plaats die de kunst en literatuur in het leven zouden moeten innemen. Van dit hooggestemde optimisme is uiteindelijk weinig terecht gekomen. Voor een grote lezerskring was het blad te moeilijk. Door het vooruitstrevende intellectuele karakter bleef het aantal abonnees klein.
De Kroniek heeft in haar relatief korte bestaan wekelijks een politieke spotprent van één van de hierboven genoemde kunstenaars gepubliceerd. De kunstenaars van De Kroniek geven fijnzinnige en artistiek zeer hoogstaande kritiek op de politieke machthebbers van die tijd, de grootindustrieel en het heersende kapitalisme, met een meer ironische dan sarcastische toets. Precies, zoals veel artikelen ook geschreven werden. De spotprenten in De Kroniek roepen meer een glimlach op dan een harde lach.
Het Markiezenhof exposeert meer dan 100 van deze juweeltjes uit bevlogen en vervlogen tijden.
Tevens attendeer ik u op de het door de Bauer Documentatie Stichting en Uitgeverij Waanders B.V. uitgegeven boek Marius Bauer als kritisch kunstenaar Zijn satirische prenten in De Kroniek 1895 -1897.
Het Markiezenhof is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
http://www.markiezenhof.nl/content/view/22/52/lang,nl/