Gemeente Oldenzaal


Activeringshuis Noord-Oost Twente officieel van start

11 februari 2010

Donderdag 11 februari jongstleden heeft Wethouder Termijtelen van de gemeente Oldenzaal het Activeringshuis Noord-Oost Twente officieel geopend. Dit Activeringshuis, dat een initiatief is van de gemeenten Oldenzaal en Losser, heeft tot doel om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer actief te krijgen. Het einddoel is om mensen te laten participeren in de maatschappij via vrijwilligerswerk, werk met behoud van uitkering of regulier werk. Daar waar nodig en mogelijk willen de gemeenten hierin faciliteren.

Uit een analyse van het gemeentelijk uitkeringenbestand is gebleken dat een groot deel van deze groep een aanzienlijke afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Vaak gecombineerd met diverse problemen op ander gebied, waarvoor het bestaande trajectaanbod niet in alle situaties afdoende is. Om een grotere groep uitkeringsgerechtigden een passend aanbod te doen is het Activeringshuis ontwikkeld. Het idee voor het Activeringshuis is ontstaan uit de visie van de gemeente Oldenzaal op activering. Activering is meer dan re-integratie of toeleiding naar de arbeidsmarkt. Activering wordt in eerste instantie gericht op arbeidsparticipatie, maar daar waar dat (nog) niet kan, ook op maatschappelijke activering, meedoen aan de samenleving en de verhoging van het persoonlijk welbevinden zo mogelijk als opstap naar werk. De kracht van het Activeringshuis is dat de inzet van meerdere voorzieningen gecombineerd met werkactiviteiten en een persoonlijke en intensieve aanpak elkaar versterken en een meerwaarde kunnen betekenen voor een brede groep burgers.

Uniek aan het programma is dat deelnemers zeer intensief begeleid worden door klantmanagers van de gemeente, die zelf ook kantoor houden in het Activeringshuis. Daarmee wordt gerealiseerd dat er niet alleen aandacht is voor het weer activeren van de deelnemers, maar ook voor het aanpakken van de problemen die hen vaak belemmeren op hun pad naar maatschappelijke participatie of werk. Het betreft dan ondermeer kinderopvang, schuldhulpverlening, (arbeids-) medische problematiek. Ook zorgen de klantmanagers waar nodig voor het inzetten van test en diagnose-instrumenten.

Het Activeringshuis is in september 2009 van start gegaan. Inmiddels zijn, met een tussenpose van steeds zes weken, vier groepen gestart in het Activeringshuis. De eerste groep is uitgestroomd en de tweede groep zal volgende week uitstromen. "We zijn meer dan tevreden met de resultaten tot nu toe", vertelt wethouder Termijtelen. "De deelnemers blijken in staat om het traject met inzet en instelling te doorlopen. Ze maken een echte ontwikkeling door en ontdekken de voordelen van dagritme. We zijn bovendien enorm verheugd dat, reeds zo kort nadat we gestart zijn, er al heel wat ondernemers en bedrijven uit de regio bereid zijn geweest om onze deelnemers een plek te bieden." Wethouder Hassink van Losser onderstreept ook dit belang. "We merken dat deelnemers, die voorheen nauwelijks hun huis uit kwamen, nu al met plezier naar het Activeringshuis komen en er zich prettig voelen. Op die manier vinden ze gemakkelijker hun weg naar het sociale circuit in onze maatschappij."

Het Activeringshuis is ondergebracht bij Top-Craft in Oldenzaal. Deelnemers komen uit Oldenzaal, Losser en Dinkelland en krijgen er een traject van achttien weken aangeboden dat bestaat uit het weer wennen aan een dagelijks (werk-) ritme en een gezonde levensstijl. In het programma zit een opbouw in intensiteit, in inspanning en afwisseling. Twee maal per week doen de deelnemers aan bewegen en spel en gedurende zes weken zijn ze actief met voedingsleer, bereiden van gezonde maaltijden en wordt aandacht besteed aan gezond eten inkopen met een smalle beurs.