Gemeente Achtkarspelen


Bijna ⬠236.000 besparing door fraudepreventie in 2009

De gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. hebben met fraudepreventie bij uitkeringen in 2009 ⬠235.965 bespaard. De besparing is te danken aan vroegtijdige ontdekking van 23 fraudegevallen door de gemeentelijke fraudepreventieambtenaar. Hierdoor kon worden voorkomen dat er nog enige tijd (uitgaande van één jaar) ten onrechte een uitkering zou worden verstrekt.

De preventieve onderzoeken hebben voornamelijk tot doel om bewuste of onbewuste fraude vroegtijdig te ontdekken en om de benadeling van de gemeenten én de uitermate vervelende consequenties van de uitkeringsgerechtigden zoveel mogelijk te voorkómen.

De gemeenten bestrijden echter ook de fraude die helaas pas later wordt ontdekt. Hierdoor vordert de gemeente in 14 gevallen nog een bedrag terug tot een totaalbedrag van ⬠586.012. Laatstgenoemd fraudebedrag is het afgelopen jaar extra hoog als gevolg van een drietal zeer grote fraude-onderzoeken, waarbij de fraudebedragen meer dan ⬠100.000 bedroegen.
Het merendeel van de onderzoeken was gericht op verzwegen samenwoning en zwart werk. De onderzoeken waaruit een fraudebedrag naar voren is gekomen van meer dan ⬠10.000 zijn overgedragen naar de Sociale Recherche. Naast de terugvordering wordt de persoon in kwestie dan ook strafrechtelijk vervolgd.

De besparingen en de terugvorderingen zorgen er uiteindelijk voor dat de gemeenten beter in staat zijn om de uitkeringen uit te kunnen betalen aan de mensen die er echt recht op hebben. De meeste zaken kwamen aan het licht door schriftelijke of telefonische, al dan niet anonieme tips. Daarnaast werd ook veel gebruik gemaakt van het speciale e-mailadres voor het doorgeven van tips:

fraudeteam@achtkarspelen.nl.