Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen helpt padden tijdens paddentrek

Aan het einde van de winter, als het weer iets warmer wordt, begint een geweldig spektakel. Padden en andere amfibieën vertrekken uit hun winterverblijven en trekken naar het water om zich voort te planten. De combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk voor het op gang komen van de trek. In milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie padden in zeer korte tijd naar het water trekken. De terugtocht van het water naar de zomerleefgebieden verloopt veel geleidelijker en is daarom minder opvallend. De piek van de paddentrek is meestal in maart.

Voor veel padden is deze reis een hachelijke onderneming. Tijdens hun trek moeten ze vaak wegen oversteken en die zitten vol gevaren voor de padden. En een pad die net ontwaakt uit de winterslaap is nog erg traag. Even snel de weg oversteken is er dus niet bij. Een extra gevaar is dat padden vooral beginnen te trekken vlak na het invallen van de avond. En dat is nu juist wanneer ook de dagelijkse trek van mensen van werkplek naar huis plaatsvindt, de spits! Hierdoor worden veel padden doodgereden. Bovendien blijkt een weg voor een kleine pad vaak een onneembaar opstakel. Opstaande stoepranden maken het hen moeilijk en ze volgen dan de rand om een âuitgangâ te vinden. Op deze manier lopen ze door de goot en belanden vaak in straatkolken. Eenmaal in de kolk zorgt hun lokroep ervoor dat meer padden het spoor bijster raken. Ze gaan âzwervenâ in plaats van rechtstreeks naar het voortplantingswater te gaan. De in de kolken gevallen padden zullen, als ze niet gered worden, uiteindelijk verdrinken.

Om de padden te helpen zo vlot en veilig mogelijk hun bestemming te bereiken gaat de gemeente Achtkarspelen een aantal maatregelen treffen. In het ecoparkje aan de Mounestrijtte in Kootstertille worden een aantal padvriendelijke voorzieningen getroffen. Straatkolken worden voorzien van een rooster zodat de padden er niet in kunnen vallen. Op deze manier kunnen ze niet in de kolkjes verdrinken of andere padden op een verkeerd spoor zetten door in het kolkje te gaan zitten roepen. Om het makkelijker te maken over stoepranden heen te klauteren worden tijdelijke âecoductenâ gemaakt. Ook worden borden geplaatst om weggebruikers te waarschuwen voor de padden. Zo kunnen weggebruikers langzamer gaan rijden of extra goed uit kijken. Als de paddentrek voorbij is worden de voorzieningen weer verwijderd.

Wilt u meer weten over de paddentrek of de padden op een andere manier helpen kijk dan eens op de volgende websites: www.padden.nu of www.ravon.nl.
Achtkarspelen helpt padden