VU medisch centrum

'Je motiveert jezelf door steeds nieuwe uitdagingen en doelen te stellen'

Interview Edwin Vandewalle, medisch coördinator SEH

11 februari 2010

Sinds september 2009 is Edwin Vandewalle medisch coördinator van de spoedeisende hulp. Een heftig beroep dat hoge eisen stelt.

Foto: Mark van den Brink Tanzania
"Een prachtig land. Na mijn opleiding wilde ik graag in een andere cultuur leven en werken. We waren net getrouwd, vertrokken met een baby en kwamen zes jaar later met drie kinderen terug. De omstandigheden op het platteland waren primitief, maar het was de mooiste tijd van mijn leven. In één kliniek was zelfs geen elektriciteit. Voor operaties waren we aangewezen op een generator, kaarslicht of olielampen. De overgang van Tanzania naar Nederland gaf een enorme cultuurschok."

Macho
"Welnee! Het werk van een SEH-arts is wel veeleisend. Je moet altijd klaar staan, de patiëntenzorg komt altijd op de eerste plaats. Het aanbod varieert van patiënten met trauma's en acute, soms levensbedreigende, aandoeningen tot minder urgente situaties. Een aantal patiënten dragen we over aan een specialist, maar veel acute aandoeningen handelen we zelf af. Je bent voortdurend probleemoplossend bezig. Ik superviseer de poortartsen, coördineer de opvang door het shockroomteam en ben aanwezig bij alle trauma's en reanimaties en elke patiënt die op de shockroom komt. Is het rustig, dan is er altijd nog de administratie, maar daar kom ik nauwelijks aan toe. Door de hectiek en de drukte zit plannen er soms niet in. Ik ben actief op zoek naar een nieuwe collega. Dan kunnen we het werk verdelen en kan ik de coördinerende taken gestructureerd uitvoeren."

Humor
"Zonder gevoel voor humor en relativeringsvermogen is dit werk niet te doen. Het valt me op dat zelfs als patiënten er slecht aan toe zijn, ze vaak hun gevoel voor humor behouden. Ook empathie is essentieel. Je moet het werk wel kunnen loslaten, het mag geen invloed uitoefenen op je emoties en beoordelingsvermogen, want er is altijd een volgende patiënt. Ter ontspanning loop ik graag hard. Ik streef ernaar om twee keer per week te rennen, maar dat schiet er de laatste tijd een beetje bij in."

Uitdaging
"Je moet jezelf blijven motiveren door steeds nieuwe uitdagingen en doelen te stellen. Hiervoor heb ik als SEH-arts in Rijnstate in Arnhem gewerkt. Daar hebben we binnen afzienbare tijd een SEH opgebouwd met acht SEH-artsen en bijna 24-uursdekking. De grote uitdaging is: kan dat ook in een academisch ziekenhuis? Om dat te bereiken moeten we onze organisatie en de patiëntenzorg op de SEH verder professionaliseren en willen we meer bruggetjes slaan naar de kliniek. Tot nu toe werden patiënten meestal aangemeld voor één specialisme, maar soms is de oorzaak van een aandoening complex of niet bekend. We streven naar een geïntegreerde samenwerking met alle betrokken disciplines om patiënten beter te kunnen opvangen. VUmc is in februari 2009 gestart met de opleiding tot SEH-arts. Het verbeteren van het zorgproces op de SEH en het overdragen van kennis hebben voor mij de hoogste prioriteit. Omdat de terugkoppeling meestal ontbreekt, kunnen we door multidisciplinair casusoverleg leren van onze fouten en onze werkwijze verbeteren."

Geboren in Haarlem in 1963. Studie geneeskunde VU, vervolgopleiding tropische geneeskunde KIT. 1994-2000 arts in Tanzania. Opleiding tot SEH-arts in het OLVG. Sinds 2009 medisch coördinator spoedeisende hulp (SEH) VUmc.

Ursula Wopereis
bron: Tracer