Gemeente Breda

FMO start in 2010 met 11 nieuwe projecten

Het licht voor de uitvoering van elf nieuwe FMO-projecten staat op groen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen en hun initiatiefnemers een bijdrage uit het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (FMO) toegekend. De gehonoreerde ideeën zijn samen goed voor een bedrag van ruim ⬠240.000,-.

Woensdagavond 10 februari overhandigde wethouder Marja Heerkens de cheques aan de initiatiefnemers van deze elf projecten tijdens een feestelijke bijeenkomst.
Voor de januarironde van 2010 ontving de gemeente 33 aanvragen voor projecten.
De Commissie FMO adviseerde burgemeester en wethouders er 11 geheel of gedeeltelijk toe te kennen, 2 aanvragen aan te houden en 20 aanvragen af te wijzen.

Het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (FMO) geeft ruimte aan plannen en initiatieven die de burgers van Breda met elkaar verbinden. Meedoen is hierbij het sleutelwoord. Het fonds biedt kansen aan initiatiefnemers en andere betrokkenen om mooie dingen in en voor de Bredase samenleving te realiseren.
In de drie jaar dat het FMO nu bestaat, zijn er al veel verschillende projecten tot stand gekomen. Al deze projecten hebben gemeenschappelijk dat ze een bijdrage leveren aan de stad of de wijk.

Het FMO is een initiatief van de Gemeente Breda dat past bij de koers die de gemeente samen met haar inwoners wil varen: samen met elkaar bouwen aan Breda als sociale stad, waarin zoveel mogelijk mensen meedoen.

Breda, 10 februari 2010

Bijlage: Overzicht van de gehonoreerde FMO-projecten, 1ste ronde (januari) 2010

Judo Op School

Dit project -van de Stichting Budokwai Arashi, Stichting Breda-Actief, Stichting Sport & Diversiteit, de Judo Bond Nederland en het Van Cooth College- is gericht op kinderen van groep 3 t/m 6 van de basisschool. De kinderen maken op school tijdens de gymlessen kennis met de judosport en er wordt tijdens en naast de judolessen (middels een bijbehorend lessenpakket) veel aandacht besteed aan waarden, respect en zelfvertrouwen. Alle judoverenigingen, -stichtingen en
-sportscholen in Breda en 8 basisscholen doen mee aan dit project.

Bijdrage FMO: ⬠73.600,- voor 2 jaar

Contactpersoon: Bianca van Poppel; e-mail info@breda-actief.nl; tel. 06 14 44 05 91 ofÂ

076-523 35 55

Â

Buitenfitness voor senioren in Brabantpark en Heusdenhout

Door middel van twee uitgebreide fitnesstoestellen in de buitenlucht kunnen ouderen in Brabantpark en Heusdenhout op een laagdrempelige manier bewegen en sporten. Dat kan mét of zonder begeleiding. Bewegen komt de gezondheid van ouderen ten goede en vergroot hun mogelijkheden om maatschappelijk te participeren.

Bijdrage FMO: ⬠12.500,-

Contactpersoon: Wijkraad Brabantpark/Wijkraad Heusdenhout; tel. 06 28 42 93 76;

e-mail wijkraadbrabantpark@gmail.com

Â

Kleurrijke vereniging Barça4all

Voetbalvereniging Barça wil met dit project bereiken dat de allochtone jeugd in Breda Noord, met name meisjes van 12 jaar en ouder, meer gaat deelnemen aan sportactiviteiten en dat ouders van jeugdleden meer betrokken raken bij de vereniging en vrijwilligerstaken op zich gaan nemen.

Met het plan wordt ook een bijdrage geleverd aan de sociale samenhang en de leefbaarheid in de buurten van Breda Noord door het opzetten van kleinschalige sportontmoetingen.

Bijdrage FMO: ⬠51.180,- voor 3 jaar

Contactpersoon: Jan Hopman; e-mail bestuur@vvbarca.nl; tel. 06 24 61 81 55

Â

This is my body

De aanvrager wil met het project âThis is my bodyâ jongeren uit Breda in contact brengen met het cultureel erfgoed en met elkaar. Dat gebeurt door middel van een spel, waarbij jongeren, met gebruik van moderne media allerlei opdrachten moeten uitvoeren. De jongeren ontmoeten elkaar via dit spel op het internet, maar ook op het archief, in de bibliotheek, in het stadhuis enzovoort.

Bijdrage FMO: ⬠30.000,-

Contactpersoon: Jeroen Neus; e-mail jeroen.neus@lumineus.nl; 06 20 44 03 29 of 013 580 15 89

Percussion Dance Event

De Muziekvereniging Fidelis wil met haar percussieafdeling samen met het project Muziek Verbindt een muziek, zang- en dansevent voor en met kinderen en andere wijkbewoners voorbereiden en uitvoeren. Ook âthe SCENEâ en het project âTracksâ werken mee aan het project, dat zal plaatsvinden onder de naam âPercussion Dance Eventâ.

Bijdrage FMO: ⬠2.500,-

Contactpersoon: Jan Ossenblok; e-mail janossenblok@casema.nl; tel. 076- 587 55 10 of

06 18 96 81 87

Samen uit samen thuis zonder zorgen

De aanvraagster, trainster van de wheelers van Atletiekvereniging Sprint, wil de verschillende groepen atleten met een beperking die sporten bij AV Sprint en hun mantelzorgers een paar keer per jaar bijeenbrengen om een gezamenlijke recreatieve en/of sportieve activiteit uit te voeren.

Bijdrage FMO: ⬠5.000,- voor 2 jaar

Contactpersoon: Ineke Boekelman; e-mail boekelman@ziggo.nl

Bevorderen muziekonderwijs basisscholen UlvenhoutÂ

Harmonie Constantia Ulvenhout wil (extra) muzieklessen met instrumenten gaan verzorgen op de basisscholen in Ulvenhout om te stimuleren dat kinderen meer plezier gaan beleven aan muziek maken met elkaar, muzieklessen gaan volgen en een instrument gaan bespelen. Dit komt ten goede aan hun culturele en persoonlijke ontwikkeling.

Bijdrage FMO: ⬠3.550,-

Contactpersoon: C. de Vries; secretariaat@harmonie-constantia.nl; tel. 076 561 32 72
of Â
Â

076 561 29 02 (secretariaat)

Â

Een goed bestaan vereist eendracht â PCP 2

Een eerdere aanvraag van voetbalvereniging PCP voor het âJeugdplan PCPâ is in oktober 2008 gehonoreerd voor de periode van één jaar. Er was gevraagd om een subsidie voor drie jaar. De commissie FMO wilde eerst de resultaten zien van het eerste projectjaar alvorens een advies uit te brengen over de voortzetting van de subsidie voor het tweede en derde projectjaar.

De vereniging heeft verslag uitgebracht over de resultaten van project en een nieuwe aanvraag ingediend voor een tweede en derde projectjaar. Daarop is besloten ook deze aanvraag te honoreren.

Met deze bijdrage kan PCP verder werken aan (ouder)participatie, interculturalisatie en het verbeteren van de relatie met de buurt.

Bijdrage FMO: ⬠33.000,- voor 2 jaar

Contactpersoon: Johan Bindels; e-mail info@pcpbreda.nl of johan@stima.nl; tel. 06 53 79 30 47 of

076 520 00 20 64

Kindervakantieweek Hoge Vucht

Het Grote Broerproject, het kinderwerk van Surplus welzijn, Thuis Op Straat, Buurtsportcentrum, Breda-Actief, Ruud Braun-sportactiviteiten en Kinderactiviteiten Breda Noord willen samen een âKindervakantieweek Hoge Vuchtâ organiseren. Het streven is om in het vervolg ieder jaar zoân kindervakantieweek voor de Hoge Vucht te organiseren. Zij gaan een draaiboek maken, dat ook gebruikt kan worden in andere wijken.

Bijdrage FMO: ⬠14.065,-

Contactpersoon: Jan Klerx; e-mail jan.klerx@surpluswelzijn.nl; tel. 076 522 32 20 of 06 51 69 92 77

Zien en herinneren (2)

In Lâle Huzurevi, het woon-zorgcomplex voor Turkse ouderen in het centrum van Breda, kunnen over enige tijd Turkse en Marokkaanse ouderen gebruik gaan maken van dagopvang. Voor oudere (geriatrische) Turkse en Marokkaanse migranten is nog weinig of geen materiaal beschikbaar dat aansluit bij hun belevingswereld. Woonzorgcentrum Raffy/Lâle Huzurevi wil dit materiaal graag laten ontwikkelen. Voor de Molukse ouderen is dergelijk materiaal al wel ontwikkeld en al enige jaren succesvol in gebruik.Â

Bijdrage FMO: ⬠15.525,-

Contactpersoon: Veronique Tubee; e-mail v.tubee@raffyzorg.nl; te. 076 522 51 50 of 06 33 03 43 56

Â

Stichting Outway

De Stichting Outway wil jonge homoâs, lesbische meiden en biseksuele jongeren ondersteunen om homoseksualiteit een plaats te geven in hun dagelijks leven o.a. door het organiseren van ontmoetingsactiviteiten. De stichting wil ook voorlichting over homoseksualiteit gaan geven op scholen.

Bijdrage FMO: ⬠2.600,-Â

Contactpersoon: Tim Hulsker; e-mail tim@outway.nl; tel. 06 44 78 21 31 of 06 15 88 35 90

Â

Â