D66

donderdag 11 februari 2010

Plan Bussemaker in strijd met de wet

Uit juridisch onderzoek van Böhler Franken Koppe en Wijngaarden Advocaten in opdracht van D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya blijkt dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) de overtijdbehandeling niet onder de Abortuswet mag brengen. Koser Kaya: De staatssecretaris wil vrouwen een langere bedenktermijn en een zwaardere behandeling opdringen, maar de wet sluit dit uit. Ik roep haar op dit plan uit het regeerakkoord in te trekken.

Strafrecht

De overtijdbehandeling is voor vrouwen die minimaal twaalf, maar niet langer dan zestien dagen overtijd zijn. Dit is een lichtere behandeling dan een abortus. Met het voorstel brengt Bussemaker de overtijdbehandeling onder het strafrecht, wat het voor een vrouw en haar partner meer beladen maakt.

Niet met zekerheid

De staatssecretaris wil een ruimere definitie van zwangerschapsafbreking, waarin ook expliciet de duur van een zwangerschap vermeld wordt. Ook is een behandelaar verplicht die duur vast te stellen. Koser Kaya: De overtijdbehandeling stelt vrouwen in staat met een relatief lichte ingreep een eventuele zwangerschap af te breken. Maar het is niet met zekerheid vast te stellen dat een vrouw echt zwanger is in die periode. Bussemaker wil echter dat precies wordt vastgesteld hoeveel dagen de zwangerschap een feit is.

Zwaar regime

Niet alleen voor vrouwen verandert de situatie: de behandelaars voor een overtijdbehandeling krijgen ook te maken met de eisen van de Abortuswet en zijn strafbaar als ze niet aan de eisen van die wet voldoen. Koser Kaya: Ik wil niet dat behandelaars onder het strafrecht komen te vallen voor deze relatief lichte ingreep. Welk probleem lossen we op door behandelaars onder zon zwaar regime te plaatsen?

Wet wijzigen

Verder wil de staatssecretaris vasthouden aan de flexibele bedenktermijn voor de overtijdbehandeling terwijl deze termijn niet in de Abortuswet staat. Daar staat namelijk alleen in dat vrouwen die een abortus willen een verplichte bedenktermijn van vijf dagen hebben. Ook op dit punt probeert Bussemaker iets wat wettelijk niet kan. Als de staatssecretaris de overtijdsbehandeling onder de abortuswet wil brengen moet zij de wet wijzigen. Het recht van de vrouw en haar partner kan niet door zes mannen in Beetsterzwaag worden uitgehold. PvdA, CDA en ChristenUnie kunnen afspreken wat zij willen, maar dit is in strijd met de wet, aldus Koser Kaya.