Helft Nederlanders niet bekend met financiering olympische medailles

11/02/2010 10:09

De Lotto

Meer dan de helft (53%) van de Nederlanders heeft geen idee wat topsport op jaarbasis ongeveer kost en maar liefst 74%van de mensen weet niet wie de belangrijkste financiers zijn van de Nederlandse sport. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van De Lotto omtrent de beleving van Nederlanders rondom de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Uit onderzoek onder het Nederlandse publiek blijkt dat meer dan de helft (53%) van de Nederlanders geen idee heeft wat topsport op jaarbasis ongeveer kost en maar liefst 74%van de mensen weet niet wie de belangrijkste financiers zijn van de Nederlandse sport. Van de 26% van de Nederlanders die wel denkt te weten waar de gelden vandaan komen, geeft 43% aan dat de Nederlandse sport gefinancierd wordt door grote bedrijven. Slechts 14% denkt dat de overheid verantwoordelijk is voor de financiering van de sport en 34% geeft aan dat loterijen, zoals Lotto hier verantwoordelijk voor zijn.

'Lotto is de grootste financier van de Nederlandse sport. Jaarlijks zijn de Lotto-inkomsten in de sport goed voor ruim 45 miljoen euro waarvan zo'n 15 miljoen euro naar de topsport gaat,' aldus algemeen directeur Harrie Linders van De Lotto, maar uit onderzoek blijkt dat Nederlanders helemaal niet weten hoeveel geld er in topsport omgaat en al helemaal niet waar dat vandaan komt. 'Wij willen hier in samenwerking met NOC-NSF verandering in brengen'.

De Lotto vroeg de Nederlanders tevens of ze weten voor welke sporten Nederland zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Van de ondervraagden weet 46% niet voor welke sporten Nederland is gekwalificeerd. Van de overige ondervraagden wordt door 78% langebaanschaatsen genoemd, door 72% bobsleeën, door 69% snowboarden en door 50% shorttrack. 39% van de Nederlanders verwacht dat we 1 of meer medailles gaan veroveren met langebaanschaatsen en slechts 8% verwacht een medaille bij shorttrack.

Op de vraag of men verwacht dat ons land de prestaties uit 2006 (3 gouden, 2 zilveren en 4 bronzen medailles) in Vancouver zal evenaren, geeft 27% van de Nederlanders aan dit niet te verwachten. Slechts een op de acht verwacht dat we beter gaan presteren.

Over De Lotto

De opbrengsten van De Lotto komen na aftrek van het prijzengeld, ten gunste van goede doelen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. Sinds de oprichting van De Lotto in 1961 is er meer dan 1,2 miljard euro naar de Nederlandse sport gegaan. Na de overheid is De Lotto al 49 jaar de grootste structurele financier van de sportwereld.

Deze afdracht wordt in NOC-NSF-verband door de sportbonden over de georganiseerde sport verdeeld. Daarnaast is NOC-NSF verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitzending van de Nederlandse teams naar de Olympische en Paralympische Spelen. Een deel van de afdracht van De Lotto wordt besteed aan topsporttrainings- en wedstrijdprogramma's, accommodaties en ondersteuning van topsporters.