Royal Haskoning


Uitreiking eerste Vrede van Nijmegen Penning

11-2-2010
Uitreiking eerste Vrede van Nijmegen Penning

Op initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen en Royal Haskoning wordt dit jaar voor het eerst de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt. Jacques Delors is de eerste laureaat van de nieuwe Vrede van Nijmegen Penning. De voormalige voorzitter van de Europese commissie (1985-1995) krijgt de penning vanwege zijn betekenis voor de opbouw van de Europese eenheid en zijn inzet voor vrede en verdraagzaamheid in Europa. De penning wordt op 15 maart 2010 in Nijmegen aan Delors uitgereikt. Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In 2010 wordt voor het eerst de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt. De penning wordt eens in de twee jaar toegekend aan een internationale hoofdrolspeler die zich heeft ingezet of nog steeds inzet voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking.

De Vrede van Nijmegen Penning laat zien dat in Nijmegen nog altijd wordt gewerkt aan de bevordering van onderlinge verdraagzaamheid en vrede in Europa. De uitreiking van de penning op 15 maart gaat gepaard met een Vrede van Nijmegen-lezing waarin de laureaat een visie geeft op de huidige inzet voor vrede en verdraagzaamheid in Europa. Rondom de uitreiking worden debatten georganiseerd.

In 2009 en 2010 organiseert de gemeente Nijmegen verschillende evenementen en activiteiten om de Vrede van Nijmegen opnieuw over het voetlicht te brengen. Dit jaar was er onder meer een expositie over de Vrede van Nijmegen in het Europees Parlement en volgend jaar opent Museum Het Valkhof een Vrede van Nijmegenzaal. In 2010 volgt bovendien de uitgifte van een historische roman die is geïnspireerd door de Vrede van Nijmegen. A.F.Th. van der Heijden, één van Nederlands meest prominente hedendaagse auteurs, is de auteur van het boek dat De Ochtendgave gaat heten.

De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 een vroege poging om te komen tot Europese afspraken en samenwerking. Dialoog, verdraagzaamheid en onderhandelingen op Europees niveau leidden tot vrede. Die nog altijd actuele les uit het verleden is het vertrekpunt geweest bij de ambitie van Nijmegen om de Vrede van Nijmegen opnieuw onder de aandacht van Nijmegenaren, Nederlanders én Europeanen te brengen.

In de jaren 1678 en 1679 was Nijmegen één van de belangrijkste plaatsen, zo niet de belangrijkste plaats, in Europa. Nijmegen was in die periode gaststad voor onderhandelaars uit tientallen Europese landen en stadstaten, die jarenlange onderhandelingen voerden om verschillende oorlogen op het Europese continent te beëindigen. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk na lang onderhandelen vredesverdragen die internationaal bekend zijn geworden als `De Vrede van Nijmegen'. De onderhandelingen brachten economische en culturele activiteiten in de stad. Daarnaast werden voor de onderhandelingen onder meer de historische gobelins aangeschaft, die nu een miljoenenwaarde vertegenwoordigen en vanaf 2010 een permanente plaats krijgen in Museum Het Valkhof in Nijmegen. In veel Europese landen heeft deze vrede een plaats gekregen in de geschiedenisboeken. In Nederland is het akkoord bij het grote publiek onbekend, terwijl een cruciaal moment in de Europese geschiedenis was.

Meer informatie vind u op de site van gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit.

Meer informatie

Margie Alders
Margie Alders
T +31 (0)24 3284393
E Margie Alders