Gemeente Soest

De gemeenteraad vergadert

09 februari 2010

Op donderdag 11 februari 2010 komt de gemeenteraad bij elkaar. Wij nodigen u uit voor de Ontmoeting met presentaties en bijeenkomsten over diverse onderwerpen en de Ronde met een inhoudelijke bespreking (zonder het innemen van standpunten). Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.
---

DE ONTMOETING 18.45 - 19.45 UUR

Bijpraten Masterplan Soesterberg

Het traject voor de uitwerking van het Masterplan is gestart. Eind november 2009 is een eerste bijeenkomst met de inwoners van Soesterberg geweest.

Tot nu toe werd de Raad vooral geïnformeerd via schriftelijke rapportages. Deze bijpraatbijeenkomst biedt de gelegenheid om op een meer interactieve wijze als College en Raad over dit onderwerp te praten.

Voor deze Ontmoeting zal de programmamanager, de heer R. Menkveld, een presentatie verzorgen.

---

DE RONDE 19.45 - 20.45 UUR

Kaderstellende notitie jeugdbeleid 2010-2014

Als vervolg op de Ronde-bijeenkomst van 17 september 2009, waarin de raad het college van B en W heeft verzocht een integrale nota jeugdbeleid op te stellen, heeft het college van B en W een kaderstellende notitie Jeugdbeleid 2010-2014 ontwikkeld.

In deze notitie is een missie en visie geformuleerd en is voor vier levensterreinen aangegeven wat de doelstellingen zijn. De Raad wordt nu gevraagd of deze nader uitgewerkt kunnen worden in een actieplan 2010-2014. Vaststelling van het nieuwe jeugdbeleid zal in de nieuwe raadsperiode plaatsvinden.

---

DE RONDE 19.45 - 20.45 UUR

Evaluatie inzet raadsgelden en doorontwikkeling gemeentelijke organisatie

De inzet van extra gelden van de Raad in de periode 2006-2010 voor ondersteuning van de gemeentelijke organisatie wordt geëvaluaeerd. Daarnaast blikken we vooruit naar 2010-2014.

In de begroting wordt structureel EUR 275.000 per jaar opgenomen voor handhaving, bestemmingsplannen e.d. Iedere vier jaar is er de gelegenheid om deze inzet opnieuw af te wegen.

Het college van B en W stelt voor om deze inzet ook vanaf 2010 te continueren voor bestemmingsplannen en handhaving. Verder worden er enkele financiële wensen toegelicht, met name voor het programma Andere Overheid en de BAG (basisregistratie adressen en gebouwen). Het is aan de nieuwe Raad om daar een (definitieve) afweging in te maken.
---

DE RONDE 19.45 - 20.45 UUR

Duurzaamheidsplan 2010-2014/Milieu Uitvoerings Programma 2010

Bij de vaststelling van de programmabegroting 2010 heeft de raad ingestemd met het plan van aanpak klimaat en de benodigde financiën. Het gaat hierbij echter om een reservering waarbij de voorwaarde gesteld is de middelen pas vrij te geven als een nieuw Milieu- en duurzaamheidsplan behandeld is door de Raad.

Aan de raad wordt nu ter vaststelling voorgelegd het Milieu-uitvoeringsprogramma 2010 en ter bespreking het concept-duurzaamheidsplan 2010-2014.

Op basis van de Wet Milieubeheer dient jaarlijks een Milieu-uitvoeringsprogramma vastgesteld te worden. In dit uitvoeringsprogramma 2010 worden alle werkzaamheden op milieugebied genoemd die al geaccordeerd zijn.

In het ontwerp-duurzaamheidsplan 2010-2014 zijn 4 thema's (wonen, werken, leefomgeving en gemeentelijke organisatie) benoemd waarvoor concrete doelen gesteld worden. Er kunnen er verduidelijkende vragen gesteld worden over het Duurzaamheidsplan en het Milieu Uitvoerings-programma 2010.

---

DE ONTMOETING 21.00 - 22.00 UUR

Spreidingsbeleid onderwijs

Op 5 juni 2009 heeft een bijeenkomst plaatsgevonden tussen gemeente, schoolbesturen en politieke fracties uit Soest om gevolg te geven aan de geformuleerde wens in het raadsprogramma om alloctone en autochtone kinderen te spreiden over alle basisscholen.

Drie scholen in de wijk Smitsveen om hebben toen aangegeven te willen onderzoeken welke voorzieningen er de komende jaren nodig zijn om wijkscholen te blijven. Hiertoe heeft de Stichting Kleurrijke Scholen een inventarisatie uitgevoerd. Samen met de wijkscholen adviseert Kleurrijke Scholen de gemeente Soest en haar partners om in te zetten op een duidelijk en ambitieus lokaal onderwijsbeleid.

Bijvoorbeeld inzetten op een brede school, een visie op integratie en segregatiebestrijding. In deze Ontmoeting zal de heer B. Sonnenberg namens het onderwijsveld het protocol aanmelding/plaatsing presenteren. Ook wordt het rapport van Kleurrijke Scholen gepresenteerd en zullen de drie locatiedirecteuren van de scholen uit Smitsveen hierop verder doorspreken.

---

DE RONDE 21.00 - 22.00 UUR

Wijzigingsplan Bedrijventerrein Richelleweg

Op het voorziene bedrijventerrein aan de Richelleweg rust nog de bestemming "Militaire doeleinden". In het bestemmingsplan Hart voor Groen is voor de bestemmingswijziging naar bedrijventerrein een wijzigingsbevoegdheid voor het college van B en W opgenomen.

Voordat het college van B en W overgaat tot wijziging van de bestemming, wordt de betreffende raadscommissie gehoord. In deze Ronde-bijeenkomst kan de Raad nog aandachtspunten meegeven aan het College van B en W. Er zal geen agendering meer in de raad plaatsvinden.

---

DE RONDE 21.00 - 22.00 UUR

Evaluatie Planning en Control (P&C) Cyclus

In deze bijeenkomst wordt de eindrapportage van de evaluatie van de voorjaarsnota gepresenteerd door de raadswerkgroep die hierbij betrokken was. De evaluatie is niet beperkt tot de voorjaarsnota, maar uitgebreid naar de gehele planning en controlcyclus. De raad wordt gevraagd of de aanbevelingen overgenomen worden.
---

DE RONDE 22.00 - 23.00 UUR

Openbare veiligheid

In deze bijeenkomst wordt de managementrapportage van het wijkteam Soest van de Politie Regio Utrecht tot en met november 2009 besproken. In de rapportage is o.a. het verloop van het aantal aangiften per delict opgenomen.

In de presentatie wordt ook ingezoomd op wijkniveau. Voor deze bijeenkomst is een vertegenwoordiging van de districtsleiding van de Regiopolitie uitgenodigd.

---

DE RONDE 22.00 - 23.00 UUR

Stand van zaken uitvoering WMO-beleidsplan

De Raad wordt geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het WMO-beleid. Ook wordt een doorkijk gegeven naar de uit te voeren acties van het WMO-beleidsplan in 2010. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de vragen gesteld door GroenLinks over de bezuinigingen op de AWBZ. Voor deze bijeenkomst is ook de Stichting Cliëntenbelang WMO Soest uitgenodigd.

Agenda met bijbehorende stukken: Raadhuisplein 18 februari 2010