Rechtbank 's-Hertogenbosch


Symposium 'Rechtspraak in de toekomst'

Ter gelegenheid van het afscheid van hofpresident mr. G.A.M. (Wiel) Stevens (69) organiseert het gerechtshof âs-Hertogenbosch op donderdag 11 februari een symposium rondom het thema Rechtspraak in de toekomst. Minister van Justitie prof. dr. E.M.H. Hirsch Ballin zal het symposium openen.

Vervolgens zullen drie inleiders het thema Rechtspraak in de toekomst ieder vanuit zijn eigen achtergrond en visie belichten. Dit zijn:
* mr. J.W. Fokkens, procureur-generaal bij de Hoge Raad
* mr. F.F. Langemeijer, advocaat-generaal bij de Hoge Raad
* mr. J.W. van den Berge, vice-president van de Hoge Raad

Het symposium staat onder voorzitterschap van publicist en oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad mr. F. Jensma.

Locatie en aanvang
Het symposium heeft plaats in het Paleis van Justitie aan de Leegwaterlaan 8 te âs-Hertogenbosch en is toegankelijk voor genodigden. Aanvang:14.30 uur, einde: 16.00 uur Ook vertegenwoordigers van de pers zijn welkom. Wanneer u het symposium wilt bijwonen, kunt u zich aanmelden bij Bureau communicatie & voorlichting van het gerechtshof:
info.GerechtshofsHertogenbosch@rechtspraak.nl.

Terugblik loopbaan
Wiel Stevens legt eind februari 2010 zijn functie als president neer, omdat hij die maand de leeftijd van 70 jaar zal bereiken. Stevens is sinds eind 2002 president van het gerechtshof âs-Hertogenbosch.. Hij begon zijn carrière in de rechterlijke macht als ondervoorzitter bij de Raad van Beroep en het Ambtenarengerecht te âs-Hertogenbosch. Vervolgens werd hij voorzitter van dit college te Roermond. Bij de integratie van de raden van beroep en de rechtbanken (1992), waarbij eerstgenoemde de basis vormden voor de nieuw gevormde bestuurssectoren, werd hij voorzitter van de bestuurssector bij de rechtbank Maastricht. In 1994 volgde zijn benoeming tot president van de rechtbank Roermond. In die periode was hij naast het presidentschap tevens lid van het kernteam. Het kernteam bestond uit drie presidenten en voerde namens de presidentenvergadering en de minister de regie bij de grote vernieuwingsoperatie van de rechterlijke organisatie (PVRO). In 2000 werd hij lid van de stuurgroep voor het ontwerpen van een Raad voor de rechtspraak, vervolgens kwartiermaker en lid van die Raad. In november 2002 volgde de benoeming tot president van het gerechtshof.

Stevens wordt per 1 maart 2010 opgevolgd door mr. drs. E.J.M. (Betteke) Boogaard-Derix. Zij is nu nog president van de rechtbank Roermond.

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 19 januari 2010 Naar boven