Gemeente Utrecht

Gevoel van discriminatie in Utrecht afgenomen

Het gevoel van discriminatie in Utrecht is beduidend afgenomen, blijkt uit de Monitor Diversiteit en Integratie van de gemeente Utrecht. Van de Utrechters met niet-westerse herkomst voelt 15% zich gediscrimineerd vanwege zijn of haar huidskleur, etniciteit of afkomst. Dit cijfer is beduidend lager dan de 24% van twee jaar geleden. Deze groep voelt zich ook minder gediscrimineerd bij het zoeken naar werk en bij het uitgaan.

Wethouder Diversiteit Marka Spit is blij met dit resultaat: "Discriminatie is natuurlijk onaanvaardbaar. Ik ben trots op de Utrechtse aanpak van discriminatiebestrijding. Het programma Diversiteit en Integratie heeft de afgelopen vier jaar duidelijk een positieve impuls gegeven aan de diversiteit van de stad." De drie ambities van het programma Diversiteit en Integratie waren het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, het creëren van kleurrijke organisaties en het verbinden van Utrechters met elkaar en met de stad.

Ontwikkelen van talenten en kwaliteiten
Utrechtse jongeren met een Turkse, Marokkaanse of andere niet-Westerse achtergrond ontwikkelen zich goed in de Utrechtse samenleving. Hun gemiddelde Cito-scores stegen in drie jaar tijd van 528,8 naar 530. Ook volgen ze hogere vormen van voortgezet onderwijs en daalde het aantal 22-jarigen zonder startkwalificatie sinds 2007 met 10% naar 23%. Ook positief is het stijgend aantal actieve Utrechtse 65-plussers: zij zetten zich meer in voor de maatschappij, doen vrijwilligerswerk of hebben een bestuursfunctie. Ook voelen ouderen zich meer geaccepteerd en gewaardeerd. Een aandachtspunt voor de toekomst is dat het merendeel van de Utrechtse kinderen van niet-westerse afkomst minder dan gemiddeld sport.

Creëren van kleurrijke organisaties
Met de Werkgeversalliantie zette de gemeente diversiteitsbeleid bij meer dan 30 ondernemingen in Utrecht op de kaart. Ook bij de gemeente Utrecht steeg het aantal niet-Westerse personeelsleden van 12 naar 14%. Dat is echter nog wel 3% minder dan het totale aantal allochtonen van de Utrechtse beroepsbevolking. Verder blijft de arbeidsparticipatie van vooral allochtone vrouwen een aandachtspunt.

Verbinden van Utrechters met elkaar en met de stad Uit de monitor blijkt dat 3% van de mensen zich gediscrimineerd voelt bij het zoeken van werk of bij het uitgaan. Dit is een daling van 4 % in vergelijking met twee jaar geleden. Van de niet-westerse mannen voelde 4% zich onterecht geweigerd bij een uitgaansgelegenheid. In 2007 was dit nog 9%. Aandachtspunt is dat 17% van de homo/biseksuelen zich in Utrecht gediscrimineerd voelt vanwege zijn of haar seksuele geaardheid. Ook de intolerantie ten opzichte van homoseksualiteit in het voorgezet onderwijs bij leerlingen en docenten is zorgwekkend. De gemeente gaat tot 2012 door met de uitvoering van het actieplan 'Gewoon homo zijn in Utrecht'. Ook de eenzaamheid onder meer dan de helft van Utrechters van 80 jaar en ouder blijft een belangrijk aandachtspunt. Evenals het gevoel van uitsluiting bij een groeiende groep Turks Utrechtse jongeren.

Vandaag heeft het college van B&W besloten de 10 aandachtspunten uit de Monitor Diversiteit en Integratie 2010 en de Eindrapportage een plek te geven binnen het reguliere gemeentelijke beleid. Kijk voor de Monitor Diversiteit en Integratie op www.utrecht.nl/diversiteit.




Gemeente Utrecht