Ingezonden persbericht
Amsterdam, 5 februari 2010
Staak voor een goed mbo!
Actiegroep 'Mijn! BeroepsOnderwijs' roept op om aanstaande woensdag 10 februari om 16.00 uur op het Plein in Den Haag te staken voor verbetering van het onderwijs op mbo-opleidingen in Nederland. Aansluitend is er woensdag in de Tweede Kamer om 18.30 uur een spoeddebat over de kwaliteit van het mbo-onderwijs nadat de afgelopen week de Onderwijsinspectie een lijst met 64 zeer zwakke mbo-opleidingen openbaar maakte en er steeds meer verhalen over wantoestanden op mbo-opleidingen boven tafel kwamen. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) steunt de staking: "Wij moeten nu onze stem laten horen. Het wordt tijd dat schoolbesturen hun zakken met geld investeren in de basis van het mbo-onderwijs: lessen, roosters, capabele docenten en uitdagend lesmateriaal. Alleen op deze wijze worden mbo-opleidingen gezond." Aldus Geerten Geerts, voorzitter van JOB.
Volgens de JOB zijn de 64 zeer zwakke opleidingen slechts het topje van de ijsberg. Alleen de opleidingen waar de inspectie duidelijke signalen van misstanden had gekregen werden onderzocht. Daarbij staan de zwakke scholen niet in de lijst. En zwak is toch ook slecht?!
MBO-studenten kunnen telefonisch en per mail hun klachten kwijt aan de JOB. De klachten die binnenkomen zijn vaak stuitend. Variërend van "van de 33 lesuren krijgen wij slechts 13 uur les" en "onze readers staan vol met taalfouten en zijn onder ons niveau" tot "ik moet een vak volgen dat niets met mijn opleiding te maken heeft om maar aan mijn uren te komen".
Afgelopen week kwam Ahmed Marcouch met een aantal mbo-ers om zijn ontevredenheid uiten over de Amsterdamse opleidingen. De JOB weet dat de problemen niet alleen tot Amsterdam beperkt blijven. Geerts: "Onze klachten zijn landelijk: van Groningen tot Maastricht zijn er opleidingen onder de maat. En vaak zijn de klachten niet van één student. Hele klassen worden gedupeerd".
De belangrijkste oorzaken van de problemen zijn de hoge financiële reserves van scholen die niet worden geïnvesteerd in de basis voor goed onderwijs. Er is ook een gebrek aan openheid op de ROC's: de conservatieve groep van schoolbesturen is bang voor verlies van studenten en slechte publiciteit. De reactie van de schoolbesturen zegt genoeg: de problemen worden gebagatelliseerd. Tegelijkertijd leggen scholen sinds de publiciteit hun personeel zwijgplicht op.
JOB en actiegroep 'Mijn!Beroepsonderwijs' eisen dat politiek Den Haag de misstanden erkent en belooft nu de kwaliteit te gaan verbeteren. Daarnaast moeten op alle opleidingen de lessen op orde zijn: er moet een waarborg voor het minimum aan contacturen komen. Ook moet het geld van schoolbesturen beter besteed worden onder het motto 'uit de kas in de klas!' Een maximum aan de reserves van ROC's instellen is hierin een eerste stap.
Inmiddels steunen de AOB (Algemene OnderwijsBond) en diverse politieke partijen de staking. Het toeval wil dat woensdag 10 februari de landelijke dag van de jongerenparticipatie is. Geerts: " Juist op deze dag moet de mbo-student zijn stem laten horen! Meld je aan op www.job-site.nl!"
NOOT VOOR REDACTIE,