Gemeente Echt-Susteren

Raadsvergadering woensdag 10 februari

Op woensdag 10 februari vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. In verband met het aantal te behandelen stukken zal de vergadering om 18:00 uur beginnen.

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren. Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl.

Â

Agenda


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Voorstel tot vaststelling van de definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Voorstel tot vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 16 december 2009

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 16 december 2009 vast te stellen.


4. Gemeenschappelijke regeling brandweerdistrict Roermond

De gemeenten binnen het brandweerdistrict Roermond willen nauwer gaan samenwerken zodat ze hun beleid beter kunnen ontwikkelen en afstemmen. De gemeenten zijn van mening dat dat het beste kan via een gemeenschappelijke regeling. De gemeenten hebben samen een gemeenschappelijke regeling opgesteld. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met deze regeling.


5. Bezwaarschriften tegen raadsbesluit van 9 juli 2009 van de Stichting Culturele Kring Echt-Susteren en de Politieke Vereniging Democratisch Progressief Blok (DPB), waarbij een verzoek om subsidie, te betalen uit de zogenaamde Essent-gelden, is afgewezen

Enkele verenigingen en stichtingen hadden een verzoek ingediend om op basis van gelijke behandeling ook in aanmerking te komen voor een bijdrage uit de Essent-gelden. De raad heeft deze verzoeken op 9 juli 2009 afgewezen. Twee aanvragers hebben tegen dat raadsbesluit bezwaar ingediend. Het college stelt de raad nu voor een besluit te nemen over de 2 ingediende bezwaren.


6. Subsidieregels aanschaf kogelvangers 2010

De schietinrichtingen van schutterijen moeten zijn voorzien van kogelvangers. De provincie kent al enkele jaren een subsidie voor kogelvangers en heeft deze ook voor 2010 vastgesteld. Het college heeft een gemeentelijke subsidieverordening voor kogelvangers voorbereid en vraagt nu de raad deze verordening vast te stellen.


7. Evaluatie subsidiebeleid

De raad heeft vorig jaar besloten dat het subsidiebeleid van de gemeente moest worden geëvalueerd. Het college heeft de evaluatie afgerond en vraagt de raad nu in te stemmen met het eindrapport. Het college vraagt de raad ook een bestuursopdracht vast te stellen. In deze bestuursopdracht geeft de raad aan binnen welke kaders het college een nieuw subsidiebeleid kan voorbereiden.


8. Controleprotocol in het kader van de accountantscontrole 2009

De financiële administratie van de gemeente wordt elk jaar gecontroleerd door de accountant. Het controleprotocol is de opdracht die de raad aan de accountant verstrekt om de controle uit te voeren. Het college heeft het controleprotocol voorbereid en stelt de raad nu voor dit protocol vast te stellen.


9. Oprichting van een rechtspersoon onder de Gemeenschappelijke Regeling Westrom

Westrom wil graag een rechtspersoon (een holding) onder de gemeenschappelijke regeling oprichten. Dan is het voor Westrom gemakkelijker om samen te werken met bedrijven en overheden en kan Westrom klanten nog beter aan werk helpen. Westrom mag pas tot het oprichten van die rechtspersoon over gaan als alle gemeenten die deelnemen aan Westrom hiermee in stemmen. Het college adviseert de raad nu in te stemmen met het plan van de Westrom.


10. Beleidsplan re-integratie 2010

De gemeente Echt-Susteren vindt dat de uitkering alleen bedoeld is voor mensen die niet kunnen werken. Mensen die nog geen werk hebben of weer aan het werk moeten gaan, worden door de gemeente geholpen via het re-integratiebeleid. Het college maakt elk jaar een nieuw beleidsplan re-integratie en stelt de raad nu voor het re-integratiebeleidsplan 2010 vast te stellen.


11. Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2010

De Wet maatschappelijke ondersteuning wijzigt per 1 januari 2010. Dat betekent dat de gemeente ook de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning moet aanpassen. Het college heeft een gewijzigde verordening voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


12. Nieuwe beslissingen op bezwaar naar aanleiding van de uitspraken van de Raad van State inzake planschade âIn de Mehreâ (Voss, Storken, Verkooijen, Donners, Jongen, Gijzels én Van Neer, allen te Susteren)

Als een bestemmingsplan wordt gewijzigd, kunnen degenen die hiervan schade denken te ondervinden een verzoek tot schadevergoeding indienen bij de gemeente (planschade claimen). De gemeente onderzoekt dan of er sprake van schade is en of er een vergoeding moet worden betaald. Als de indiener van een verzoek om planschade het niet eens is met het besluit van de gemeente, kan hij daartegen bezwaar indienen. Als de indiener het niet eens is met de reactie van de gemeente op zijn bezwaar kan hij de Rechtbank en daarna de Raad van State vragen een uitspraak hierover te doen. Enkele bezwaarmakers hebben dat gedaan. Vanwege de uitspraken van de Rechtbank en de Raad van State adviseert het college de gemeenteraad zijn besluiten over de bezwaren te wijzigen.


13. Bestemmingsplan âpartiële herziening Grensmaas â locatie Visserweert 51â

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan. Het college heeft op 11 maart 2008 besloten het bestemmingsplan voor de locatie Visserweert 51 te veranderen, zodat bij het agrarische bedrijf een bedrijfswoning kan worden gebouwd. Het college stelt de raad nu voor het herziene bestemmingsplan voor Visserweert 51 vast te stellen.


14. Bestemmingsplan âKern Nieuwstadt 2010â (voorheen 2009)


15. Bestemmingsplan âKern Slek 2010â (voorheen 2009)

Volgens de wet moeten bestemmingsplannen actueel zijn. De bestemmingsplannen âKern Nieuwstadtâ en âKern Slekâ waren niet meer actueel. Het college heeft de bestemmingsplannen geactualiseerd en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


16. Reconstructie Julianatunnel en verkeersveiligheid

De gemeente en Pro-Rail willen de Julianatunnel in Susteren reconstrueren en aanpassen aan de verkeersveiligheid. De gemeenteraad heeft al een bepaald bedrag hiervoor ter beschikking gesteld. De werkzaamheden zullen echter meer kosten dan is begroot. Daarom vraagt het college nu de raad het bedrag van ⬠410.000 ter beschikking te stellen en de hiervoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


17. Zuidelijke Entree Echt-Centrum (Rieter)

In het kader van het project Zuidelijke Entree Echt-Centrum (locatie Rieter) zijn door de gemeente en r afspraken gemaakt met het aangrenzende klooster. Deze afspraken houden o.a. dat de kloostermuur gedeeltelijk vervangen wordt en de gemeente een gedeelte van de kosten betaald. Deze kosten zijn echter niet begroot, dus vraagt het college nu de raad het bedrag van ⬠70.000 ter beschikking te stellen en de hiervoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


18. Exploitatie bedrijventerrein âde Berkâ

Bedrijventerrein De Berk is een project dat de gemeente al jarenlang in eigen beheer uitvoert. Elk jaar wordt bekeken of de uitgaven en inkomsten op dit project volgens een exploitatiebegroting (financiële planning) plaatsvinden. Indien dat niet het geval is of bijvoorbeeld de prijzen voor de uitgifte van bedrijfspercelen worden verhoogd moet de exploitatiebegroting worden aangepast. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met een nieuwe exploitatiebegroting voor bedrijventerrein de Berk I.


19. Follow-up rapporten Rekenkamercommissie en RO-Groep

In 2009 zijn twee rapporten verschenen over het grondbeleid en de ruimtelijke projecten van de gemeente Echt-Susteren. Het college heeft in een Follow-Up (uitvoeringsplan) aangegeven hoe de conclusies en aanbevelingen van deze rapporten het beste uitgevoerd kunnen worden. Het college vraagt de raad nu in stemmen met deze Follow-Up.


20. Gebiedsvisies / gebiedsgericht werken

De raad heeft in februari 2009 de ontwerp strategische visie 2020 vastgesteld. Een van de conclusies van die visie is dat de kernen van de gemeente niet losstaand van elkaar kunnen worden bekeken als de gemeente de leefbaarheid in deze kernen wil stimuleren. Het college is van mening dat voor clusters van kernen samenhangende gebiedsvisies moeten worden opgesteld. Het college stelt de raad nu voor in de komende jaren 6 gebiedsvisies op te stellen en de hiervoor benodigde middelen ter beschikking te stellen.


21. OML

De gemeenteraad heeft op 16 december 2009 besloten mee te doen aan Gebiedsontwikkeling in Midden Limburg (GOML). Het college wil als vervolg op dat raadsbesluit ook graag aandeelhouder worden van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg (OML). Het college vraagt de raad aan te geven hoe de raad denkt over deelname aan deze OML. Het college vraagt de raad ook de gelden voor de aankoop van de aandelen ter beschikking te stellen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


22. Jaarplanning onderwerpen 2010

Het college heeft een inventarisatie gemaakt van de onderwerpen die het in 2010 graag aan de raad en de raadscommissies wil voorleggen. Het college stelt de raad nu voor deze planning vast te stellen.


23. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


24. Initiatiefvoorstel fractie DES: Educatieve wandel- en fietsroute over de gevolgen van oorlogshandelingen in de kern Susteren

De meeste raadsvoorstellen worden door het college of door de griffie voorbereid. Een raadslid mag echter ook zelf een raadsvoorstel maken; een zogenoemd initiatiefvoorstel. De fractie Democraten Echt-Susteren heeft dat nu gedaan over een educatieve wandel- en fietsroute over de gevolgen van oorlogshandelingen in de kern Susteren. De fractie stelt de raad voor aan de Vereniging van Natuurvrienden te Susteren een subsidie te verstrekken om deze educatieve route te maken.


25. Initiatiefvoorstel fractie DES: Financiële hulp voor de noodlijdende bevolking op Haïti

De meeste raadsvoorstellen worden door het college of door de griffie voorbereid. Een raadslid mag echter ook zelf een raadsvoorstel maken; een zogenoemd initiatiefvoorstel. De fractie Democraten Echt-Susteren heeft dat nu gedaan over financiële hulp voor de noodlijdende bevolking op Haïti. De fractie stelt de raad voor aan Stichting de Schakel te Dieteren een bedrag van ⬠1 per inwoner te verstrekken ten behoeven van de wederopbouw van het levenswerk van pater Laurens Bohnen, die werkte als missionaris in de sloppenwijken van Port-au-Prince te Haïti.


26. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Â

De stukken liggen vanaf vrijdag 29 januari tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. In deze periode is op verzoek de gelegenheid de vorige raadsvergadering te beluisteren. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt tevens ter inzage in de leeszalen Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.Â