ChristenUnie



Alcohol vanaf 18 jaar: nu doorpakken!

woensdag 10 februari 2010 19:00 De ChristenUnie is blij met het pleidooi van drie grote steden om de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen, landelijk te verhogen naar 18 jaar. De ChristenUnie wil dit al jaren en zal daartoe volgende week een amendement indienen op de Drank- en Horecawet. Kamerlid Joël Voordewind hoopt dat hij door de bijval van de grote steden een Kamermeerderheid achter z'n voorstel krijgt.

Een meerderheid van de Kamer is al wel bereid om mee te werken aan een proef waarbij gemeenten zelf mogen beslissen de verkoopleeftijd voor alcohol te verhogen naar 18. Maar dat is volgens Voordewind niet de best denkbare oplossing: ,,Daarmee verleid je zestienjarigen tot zuiptoerisme. Ik hoop dat een Kamermeerderheid nu wil doorpakken, en gewoon over heel het land de leeftijd naar 18 wil brengen.''

Vandaag bericht het ANP dat wethouders in drie van de vier grote steden (Rotterdam, Den Haag en Utrecht) voorstander zijn van een landelijke norm van 18 jaar. Eerder bleek al uit een peiling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat 60 tot 70 procent van de gemeenten voorstander is van een alcoholverbod tot 18 jaar. Met name grote steden en plattelandsgemeenten zouden graag zien dat jongeren pas vanaf bij hun volwassenwording drank kunnen krijgen, omdat juist die gemeenten veel overlast hebben door drinkende pubers.

Minister Guusje ter Horst wilde in 2007 al verbieden dat jongeren onder de 18 jaar alcohol kunnen kopen. Maar ze kreeg toen niet voldoende steun van de Tweede Kamer. Veel gemeenten steunen dat plan dus wel. Een uniforme afspraak zou effectiever zijn dan uiteenlopend lokaal beleid. Voordewind: ,,Als de verkoop van alcohol onder de 18 wordt verboden in Den Haag, maar wel wordt toegestaan in Rijswijk, kan iedereen op zijn vingers natellen dat jongeren dan gewoon in Rijswijk drank gaan kopen.''

Eerder deze week werd duidelijk dat het aantal `comadrinkers' onder de 18 jaar dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, nog steeds stijgt. In de eerste helft van 2009 was het aantal zelfs 25 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voordewind: ,,Uit het onderzoek blijkt dat de leeftijd van de jongeren met een alcoholvergiftiging varieert van 11 tot 17 jaar. Ze krijgen de drank vaak via vrienden, maar ook in een derde van de gevallen via een commerciële verstrekker: horeca, supermarkt, slijterij. Ouders zijn bijna altijd uit de buurt als er sprake is van een alcoholoverdosis. Daarom: tot de leeftijd van 18 jaar moeten ouders kunnen rekenen op strikte handhaving van de regels voor verkoop."