Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Conferentie drugsaanpak Amsterdam Zuidoost

---

Conferentie drugsaanpak Amsterdam Zuidoost

5 februari 2010

`hoe zorg en repressie elkaar vinden'.

Woensdag 10 februari organiseert stadsdeel Zuidoost van 13.30 tot 17.30 uur in het Regardz Planetarium (Kromwijkdreef 11, Amsterdam Zuidoost) een drugsconferentie. Tijdens deze conferentie kijken de samenwerkende partijen samen met wetenschappers terug op de aanpak van de afgelopen jaren en werpen ze een blik op de toekomst. Rond 15.00 uur reikt stadsdeelvoorzitter Sweet aan burgemeester Cohen en wethouder Vos de publicatie uit over de succesvolle gezamenlijke aanpak om de drugsoverlast te bestrijden.

In Amsterdam Zuidoost werkt het stadsdeelbestuur sinds 2003 samen met de gemeente Amsterdam, de politie, de woningstichting Rochdale, het openbaar ministerie, de GGD en andere zorginstellingen. De aanpak gebaseerd op een combinatie van hard optreden tegen overlastgevend gedrag en het bieden van zorg leidde de afgelopen jaren tot een forse daling van de overlast.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet: "In 2003 was de overlast immens. Bewoners, ondernemers en investeerders klaagden over de overlast van bedelende, zieke en ruziemakende verslaafden op straat in portieken en bij scholen. De afgelopen jaren hebben we met zijn alle keihard gewerkt. En dat is merkbaar. Drugsgerelateerde criminaliteit is volgens politiecijfers met ruim 50% afgenomen, bewoners voelen zich veiliger en de leefbaarheid is toegenomen. Dit komt ook door de aandacht voor de zorgkant. Als mensen verslaafd zijn, zijn ze ziek en moeten ze behandeld worden. Dat geeft rust en dat beïnvloedt de veiligheid", aldus Sweet.

Repressie
Om de overlast terug te dringen heeft het stadsdeelbestuur gebieden aangewezen waar de politie extra bevoegdheden kreeg, zodat zij verslaafden tijdelijk een gebiedsverbod konden opleggen. Maar ook zijn op verschillende plekken veiligheidscamera's opgehangen, flatverboden ingesteld en hangplekken minder aantrekkelijk gemaakt.

Zorg
De diverse hulpverlenende instanties (GGD, het Leger des Heils, HVO-Querido, de Jellinek en Streetcornerwork) werken nauw samen om de ruim 900 verslaafden in het stadsdeel van passende zorg te voorzien. Hierbij zetten ze in op het bieden van onderdak, een zinvolle dagbesteding, inkomen, medische zorg en veilig drugsgebruik. Inmiddels zijn ruim 800 verslaafden met behulp van politie en veldwerkers in beeld gebracht en krijgen nu de zorg die zij nodig hebben.

Harry Verzijl, portefeuillehouder Zorg: "Met een humane aanpak zijn we erin geslaagd het straatbeeld te veranderen. Inmiddels hebben de meeste verslaafden een dak boven hun hoofd en heeft een groot deel van hen dagbezigheden. De verslaafden zorgen mede hierdoor voor beduidend minder overlast. Vervolgens hebben ook activiteiten als schoonmaakwerk de acceptatie bij de overige bewoners aanmerkelijk verbeterd."