Vrije Universiteit Amsterdam

Arbozorg soms wel en soms niet kosteneffectief


* Startdatum: 10-02-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Arbozorg soms wel en soms niet kosteneffectief


* Spreker: K. Uegaki


* Promotor: prof.dr. W. van Mechelen prof.dr. M.W. van Tulder prof.dr. A.J. van der Beek


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Sommige arbo-interventies blijken geld op te leveren voor bedrijven, tot wel 500 euro per werknemer per jaar. Andere interventies kosten geld en leveren nauwelijks effect op. Arbozorg heeft tot doel om werknemers gezond en productief te houden. De hiervoor beschikbare middelen zijn beperkt. Arbodeskundigen en beleidsmakers moeten keuzes maken tussen verschillende behandelopties. Hierbij kan informatie van economische evaluaties helpen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kimi Uegaki.

Uegaki richt zich op twee aspecten van economische evaluaties in de arbozorg. Eerst onderzocht zij hoe de methodologie van economische evaluaties vanuit het bedrijfsperspectief verbeterd kan worden. Zij voerde twee systematische literatuurstudies en een kwalitatieve studie met deskundigen uit. Er is een behoorlijke variatie in hoe gezondheidsgerelateerd productieverlies gemeten wordt en naar kosten wordt omgerekend. Ook zijn aannames en benodigde gegevens vaak niet verzameld door bedrijven of zijn moeilijk te achterhalen.

Daarnaast verkreeg Uegaki nieuwe informatie over de kosteneffectiviteit van arbo-interventies. Deze gegevens kwamen uit drie verschillende studies. Deze studies betroffen werknemers met aspecifieke lage rugpijn, overspannen werknemers en werkende moeders na de bevalling. In elke studie vergeleek zij een nieuwe behandeling met de gebruikelijke zorg. Het resultaat van haar studie bij werknemers met aspecifieke lage rugpijn gaf aan dat de invoering van de nieuwe behandeling (graded activity) kosteneffectief is voor bedrijven. De bevindingen van de overige twee studies geven geen aanleiding om de gebruikelijke zorg te vervangen door de nieuwe behandeling.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam