10 februari 2010
Wethouders Volksgezondheid doen beroep op 'gezond verstand' van Tweede Kamer
Wethouders Den Haag, Rotterdam en Utrecht: alcohol vanaf 18 jaar
De wethouders Volksgezondheid van Den Haag, Rotterdam en Utrecht willen dat de Tweede Kamer de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol verhoogt van 16 naar 18 jaar.
De Kamer debatteert hier binnenkort over. Aanleiding is een voorstel van het Kabinet om de Drank- en Horecawet aan te passen. De drie wethouders willen een hogere leeftijdsgrens voor
de verkoop van drank, omdat het drinken van alcohol op jonge leeftijd schadelijk is voor de ontwikkeling van jongeren.
De Tweede Kamer vergadert naar verwachting in maart over het voorstel voor de wijziging van de Drank- en Horecawet. Via die wet wordt het voor gemeenten bij wijze van proef mogelijk om zélf te beslissen op welke leeftijd (16 of 18 jaar) alcohol aan jongeren verkocht mag worden. Op dit moment geldt 16 jaar voor zwak alcoholische dranken en 18 jaar voor sterke drank. Pas na evaluatie van dit experiment wordt dan besloten of de leeftijdsgrens overal wordt verhoogd.
Den Haag, Rotterdam en Utrecht wijzen het voorstel voor de proef echter af. De wethouders verwachten er nauwelijks effect van. Als in de ene gemeente een leeftijdsgrens van 18 jaar geldt en in de naastgelegen gemeente niet, gaan de jongeren gewoon 'shoppen', zo is de verwachting. Eén leeftijdsgrens in het hele land geeft meer duidelijkheid, vinden de drie wethouders.
Alcohol op jonge leeftijd is schadelijk voor de gezondheid en beïnvloedt de ontwikkeling. Daarom nemen de wethouders Bert van Alphen (Den Haag), Jantine Kriens (Rotterdam) en Rinda den Besten (Utrecht) duidelijk stelling in de discussie over de verhoging van de leeftijdsgrens.
De wethouders hebben in een brief aan de Tweede Kamer hier op aangedrongen.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren steeds vaker op steeds jongere leeftijd drinken. Zo zouden zeven van de tien kinderen al op of vóór het twaalfde jaar hun eerste glas alcohol hebben gedronken. Ze worden wel de 'zuipschuiten van Europa' genoemd. Het binge-drinken (grote hoeveelheid alcohol in korte tijd) neemt duidelijk toe onder jongeren.
Gemeente Den Haag