Ingezonden persbericht


Persbericht

Uniek tiendaags Beethovenfestival in Groningen

Van 10 t/m 19 februari staat in Groningen alles in het teken van één van de grootste componisten, Ludwig van Beethoven. Het festival is een coproductie en nieuw initiatief van het Noord Nederlands Orkest en De Oosterpoort.

In het festival zullen naast ettelijke werken van Beethoven alle smaken van de uitvoeringspraktijk de revue passeren, waarbij het niet gaat om waarheidsvinding. Bijna alle symfonieën, soloconcerten en vele kamermuziekwerken van Ludwig van Beethoven worden door diverse orkesten en ensembles vanuit verschillende motieven en opvattingen ten gehore gebracht: hoogromantisch of gespeeld op authentiek 18e-eeuws instrumentarium.

Topmusici als Stefan Vladar, Richard Egarr, Michel Tabachnik, Isabelle Faust, Alexander Melnikov en Kristian Bezuidenhout geven acte de présence en geven hun eigen muzikale visie op Beethoven.

In filmtheater Images wordt de documentaire 'In Search of Beethoven' van Phil Grabsky vertoond.

Concerten
> wo 10 februari | NNO o.l.v. Stefan Vladar met Eugene Ugorski Maestoso en Fuga in d/Vioolconcert/Symfonie nr. 3

> do 11 februari | Kristian Bezuidenhout
Sonate in D opus 10 nr.3 / Variaties in c, WoO80 / Sonate in c opus 13 'Pathetique' | i.s.m. Musica Antiqua Nova

> vr 12 februari | Quatuor Mosaique
Strijkkwartetten opus 59 en opus 132

> za 13 februari | Academy of Ancient Music o.l.v. Richard Egarr Smfonie nr. 6/ Pianoconcert nr. 4

> zo 14 februari | Isabelle Faust (viool) en Alexander Melnikov Vioolsonates

> di 16 februari | NNO o.l.v. en met Stefan Vladar Pianoconcert in F (NL. première)/ Pianoconcert nr. 3/Symfonie nr. 7

> wo 17 februari | Film Images | In Search of Beethoven Een documentaire van Phil Grabsky

> vr 19 februari | NNO o.l.v. Michel Tabachnik, solisten en NNCK Symfonie nr. 2/Symfonie nr. 9

Meer informatie vindt u op www.beethoven-festival.nl

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

De Oosterpoort & de Stadsschouwburg (OP&SB)
De Oosterpoort & de Stadsschouwburg (OP&SB) zijn het concertgebouw en theater van de gemeente Groningen. De werkmaatschappij De Oosterpoort & de Stadsschouwburg is een onderdeel van de dienst Onderwijs, Cultuur, Sport, Welzijn van de gemeente Groningen. OP&SB heeft een missie: "De Oosterpoort & de Stadsschouwburg willen in het hart van de samenleving een inspirerend actueel, gastvrij en technisch optimaal podium bieden aan belangwekkende kunstenaars en daar zoveel mogelijk, maar vooral het juiste publiek bij zoeken dat van dat aanbod in een gastvrije, comfortabele en passende ambiance kennis kan nemen. De uitvoering hiervan vindt plaats binnen vastgestelde budgettaire kaders en is meetbaar en toetsbaar".

OP&SB heeft twee huizen met daarin vijf zalen. OP&SB presenteert jaarlijks meer dan 600 concerten en voorstellingen voor meer dan 200.000 bezoekers. Daarnaast organiseert OP&SB ieder jaar festivals, onder andere: Componistenfestivals, Trad.it!, Clash, Rhythm & Blues Night, Toffe Kastanjes en Latin Dance Night. OP&SB werk nauw samen met en biedt onderdak aan festivals als EuroSonic/Noorderslag, On Wings!, Take Root, GSCF en Jonge Harten Festival.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht