NEN
TNO berekent risico van allergenen door kruisbesmetting
woensdag 10 februari 2010, 15:24
Vanaf welke hoeveelheid is het verstandig om de aanwezigheid van
allergenen op het etiket te vermelden? TNO ontwikkelde een methode
waarmee het risico van enkele belangrijke allergenen bepaald kan
worden.
Wanneer een allergeen in de receptuur van een product zit, is het
verplicht om deze stof op het etiket te vermelden. Maar een allergeen
kan ook door kruisbesmetting in een product terechtkomen.
In januari publiceerden TNO en UMC Utrecht een studie in Food
Additives and Contaminants waarin wordt aangetoond dat
kruiscontaminatie kan leiden tot allergische reacties. Een vrouw met
een allergie voor melk werd ziek na het eten van pure hagelslag. Op
het etiket stond niet dat er (mogelijk) melkeiwit in zat.
Grenzen waarboven een allergeenbesmetting moet worden vermeld,
ontbreken nog. Daarom kiezen fabrikanten vaak uit voorzorg voor het
label 'may contain' als ze de afwezigheid van allergenen niet kunnen
garanderen.
Bron: VMT
Gerelateerde normen:
NEN-EN 15633-1
Foodstuffs - Detection of food allergens by immunological methods -
Part 1: General considerations
NEN-EN 15634-1
Foodstuffs - Detection of food allergens by molecular biological
methods - Part 1: General considerations
Ontw. NEN-EN 15842
Foodstuffs - Detection of food allergens - General considerations and
validation of methods