NEN


TNO berekent risico van allergenen door kruisbesmetting

woensdag 10 februari 2010, 15:24

Vanaf welke hoeveelheid is het verstandig om de aanwezigheid van allergenen op het etiket te vermelden? TNO ontwikkelde een methode waarmee het risico van enkele belangrijke allergenen bepaald kan worden.

Wanneer een allergeen in de receptuur van een product zit, is het verplicht om deze stof op het etiket te vermelden. Maar een allergeen kan ook door kruisbesmetting in een product terechtkomen.

In januari publiceerden TNO en UMC Utrecht een studie in Food Additives and Contaminants waarin wordt aangetoond dat kruiscontaminatie kan leiden tot allergische reacties. Een vrouw met een allergie voor melk werd ziek na het eten van pure hagelslag. Op het etiket stond niet dat er (mogelijk) melkeiwit in zat.

Grenzen waarboven een allergeenbesmetting moet worden vermeld, ontbreken nog. Daarom kiezen fabrikanten vaak uit voorzorg voor het label 'may contain' als ze de afwezigheid van allergenen niet kunnen garanderen.

Bron: VMT

Gerelateerde normen:

NEN-EN 15633-1
Foodstuffs - Detection of food allergens by immunological methods - Part 1: General considerations

NEN-EN 15634-1
Foodstuffs - Detection of food allergens by molecular biological methods - Part 1: General considerations

Ontw. NEN-EN 15842
Foodstuffs - Detection of food allergens - General considerations and validation of methods