Gemeente Woudrichem

Vergunning nodig voor het kappen van bomen?

De gemeente Woudrichem werkt eraan om regelgeving op allerlei gebied terug te dringen. Een belangrijke nieuwe stap is gezet met kapvergunningen voor bomen. Tot op heden moest voor vrijwel elke boom in de gemeente die men wilde kappen een kapvergunning worden aangevraagd. Dat kostte inwoners en gemeente veel tijd, terwijl een kapvergunning maar zelden werd geweigerd. Daarom zijn er nieuwe regels opgesteld, die de procedure om een boom te mogen kappen vereenvoudigen.

Â

Nieuwe regels in het kort

Het principe van de nieuwe regels is simpel: een boom mag zonder vergunning worden gekapt, tenzij de boom op de bomenlijst staat die de gemeente heeft opgesteld. Staat de boom op die lijst, dan is wel een kapvergunning vereist.

Â

Bomenlijst

Op de bomenlijst staan vier verschillende typen bomen:

A-bomen

B-bomen

Boomstructuren

Boomvlakken

Â

A- en B-bomen zijn individuele bomen die een zekere waarde vertegenwoordigen. Die waarde wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren zoals soort, grootte, herkomst, ruimtelijke betekenis en levensverwachting. A-bomen hebben een grotere waarde dan B-bomen, maar beide leveren een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van de directe omgeving en mogen dus niet zo maar gekapt worden.

Â

Boomstructuren zijn groepen bomen die langs een weg staan of een gebied markeren en boomvlakken zijn groepen bomen in parken en bossen of rond begraafplaatsen en sportparken. Vanwege hun belangrijke uitstraling mogen de boomvlakken en boomstructuren die op de bomenlijst staan niet gekapt worden zonder vergunning. Dat geldt alleen voor vlakken en structuren als geheel, niet voor een enkele boom binnen die vlakken of structuren.

Â

Kapvergunning en herplantplicht

Voor een boom die op de bomenlijst staat, is altijd een kapvergunning vereist. Voor een A-boom wordt alleen in uitzonderlijke gevallen een kapvergunning verleend. Voor een B-boom, een bomenstructuur of een bomenvlak kan wel een kapvergunning worden verleend tenzij de kap onevenredige inbreuk doet aan bepaalde waarden. Denk bijvoorbeeld aan bomen die een grote landschappelijke of cultuurhistorische waarde hebben, van groot belang zijn in de natuur of bepalend zijn voor stads- of dorpsschoon.

Â

Als er een kapvergunning wordt verleend voor een boom of bomen die op de bomenlijst staan, dan moet er standaard een nieuwe boom of bomen geplant worden. Als dat niet mogelijk of wenselijk is, dan kan de gemeente een bijdrage vragen aan het gemeentelijk bomenfonds, waarmee nieuwe bomen kunnen worden gekocht en geplant.

Â

Staan uw bomen op de Bomenlijst?

De bomenlijst is nu in concept klaar. Alle eigenaren van beschermde bomen, boomvlakken en boomstructuren krijgen binnenkort individueel bericht over de nieuwe regels. De bomenkaart die hieronder te downloaden is, is niet gedetailleerd. Als u meerdere bomen in uw tuin heeft, kunt u dus niet in detail zien welke boom het in uw tuin betreft. Indien u dit wilt weten kunt u op het gemeentehuis langs komen. Daar kan u inzicht worden gegeven in het boompaspoort wat bij de boom hoort.
Â
De bomenkaart en de beleidsnotitie betreffen grote bestanden waardoor downloaden wat langer kan duren.

Â

Procedure

De lijst is nog niet definitief. Iedereen kan zijn zienswijze indienen, tot zes weken na de officiële publicatie op de gemeentepagina in Altena Nieuws van 11 februari aanstaande. Daarna kan de lijst, eventueel bijgesteld, definitief worden vastgesteld en kunnen belanghebbenden nog bezwaar maken.

Â

Te downloaden:

* beleidsnotitie bomen.pdf (3,23 MB)

* bomenkaart.pdf (3,93 MB)