FNV Sport

OR-advies

FNV Sport en OR: partners in medezeggenschap!

FNV Sport en de ondernemingsraad hebben elk hun eigen taak en functie. FNV Sport houdt zich vooral bezig met de collectieve belangenbehartiging, zoals het afsluiten van cao's en het praten over arbeidsvoorwaarden en over sociale plannen. Maar we helpen leden ook bij individuele problemen. Dat laatste wordt individuele belangenbehartiging genoemd.

De ondernemingsraad heeft invloed op het bedrijfseconomische en organisatorische beleid (adviesrecht) en het personeels-/arbobeleid (instemmingsrecht) in de eigen instelling of bedrijf. Daarnaast kan de or initiatieven nemen over alles wat in de organisatie speelt.

Raakpunten tussen bonds- en or-onderwerpen zijn er op het gebied van de cao en het personeelsbeleid. Bij reorganisaties, bijvoorbeeld, heeft de or het adviesrecht op de inhoud van de reorganisatie en draagt de vakbond zorg voor het sociaal plan dat de personele gevolgen regelt. Een goede samenwerking is daarbij heel belangrijk.

Heb jij vragen op het gebied van medezeggenschap? Neem dan contact met ons op door te mailen (info@fnvsport.nl) of te bellen met onze speciale OR-lijn: 0900-6794593. Bereikbaar tussen 09.00 uur tot 12.00 uur.

Quorum

Vraag: `Wij hebben drie vacatures in de or. Hoe zit het nu met het quorum'?

Om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen, moet een bepaald deel van de or-leden in een vergadering aanwezig zijn. Men noemt dit het quorum. De quorumbepaling geldt zowel voor de or-vergadering als voor de overlegvergadering met de bestuurder.

Hoe het zit met het quorum wanneer er drie vacatures zijn in de or? Dat hangt af van het aantal zetels dat de or officieel telt. Het is zaak goed op het quorum te letten. Het kan zo maar gebeuren dat je van de bestuurder bijvoorbeeld te horen krijgt: `Jullie hebben wel een negatief advies gegeven, maar dat besluit is niet rechtsgeldig, want jullie hebben geen quorum in die vergadering!'

De quorum-eis moet in het reglement zijn vastgelegd. Het SER-modelreglement bepaalt dat `een vergadering slechts kan plaatsvinden indien de meerderheid van de leden van de ondernemingsraad aanwezig is.' Met een `meerheid van de leden' wordt bedoeld de meerderheid van het aantal leden dat de or telt volgens (meestal artikel 2 van) het reglement. Dus niet: `de meerderheid van de daadwerkelijk in functie zijnde or-leden', of 'bij bepaling daarvan tellen vacatures niet mee'.
De WOR koppelt niet voor niets het aantal zetels van de or aan het aantal werknemers in de organisatie (artikel 6). De or is nu eenmaal bedoeld als vertegenwoordiging en mag logischerwijs niet namens de achterban optreden als ze getalsmatig geen afspiegeling is van het aantal werknemers.

Het quorum is dus een absoluut gegeven, gebaseerd op het officiële aantal zetels dat de or telt. Als het quorum niet gehaald kan worden omdat er een te groot aantal vacatures is, kunnen de overgebleven leden van de ondernemingsraad geen rechtsgeldige vergaderingen meer houden. Er zit dan maar één ding op: zo snel mogelijk verkiezingen organiseren om weer op strekte te komen. Maar laat het zover niet komen, want ook met een paar onbezette zetels loop je al risico's: door vakantie of ziekte kun je dan al snel geen rechtsgeldige besluiten meer nemen.