Senternovem

10-02-2010 | Energieconcepten voor elektriciteit bestaan nog nauwelijks

Bekende energieconcepten op woningniveau richten zich vooral op de warmtevraag van de woning. Vaak wordt gemakshalve verondersteld dat elektriciteit altijd in voldoende mate kan worden onttrokken of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waarbij gebruik gemaakt wordt van de opslag- en transportcapaciteit van de elektriciteitsnetten.

Door het reduceren van de elektriciteitsvraag van woningen wordt het dekken van de volledige elektriciteitsvraag met nieuwe elektrische technieken zoals zonnecellen (PV), kleine windmolens en HRe-ketels (microwarmtekracht) eerder mogelijk, aangezien de benodigde systemen kleiner en dus goedkoper kunnen zijn.

CE Delft heeft in opdracht van Agentschap NL, vanuit ministerie VROM en EZ, een inventarisatie uitgevoerd naar bestaande concepten en technieken voor elektrische energieconcepten waarbij de elektriciteitsvraag wordt gereduceerd en/of de
elektriciteitsnetbelasting wordt verlaagd. De focus in het rapport ligt op woningen, de resultaten zijn ook toepasbaar voor kleine bedrijven, winkels, en voor combinaties van woningen met bedrijfjes en/of winkels.

Het rapport is relevant voor projectontwikkelaars, bouwers en installateurs van woningen, voor woningcorporaties, voor energiebedrijven en netbeheerders, en voor beleidsmakers bij de overheid.

Downloads

Rapport Elektrische concepten voor woningen Wijzigingsdatum | 10-02-2010