Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brussels veiligheidsoverleg overtuigt allesbehalve (10/02/10)

Op de persconferentie na het Brusselse veiligheidsoverleg van gisteren werd volgens N-VA vooral oude wijn in nieuwe zakken geserveerd. De weinige nieuwe wegen die worden ingeslagen, zijn dan weer eerder onrustwekkend, vinden N-VA-Kamerleden Ben Weyts en Luc Sevenhans.

N-VA is al langer fel pleitbezorger van een gewestelijke bevoegdheid inzake politie en brandweer, ook omdat de gewesten reeds bevoegd zijn voor de gemeenten en provincies. De Vlaamse partijen vragen die bevoegdheid al jaren, ondermeer in de gekende Vlaamse resoluties. Tevergeefs. Maar als Brussels minister-president Charles Picqué (PS) één keer zijn mond opendoet, krijgt hij meteen wat hij vraagt. De overheveling van de bevoegdheden rond veiligheidscoördinatie en het voogdijschap over de zes politiezones naar het Brussels gewest baart dan ook opzien. Nu de Franstaligen vragende partij zijn voor een stap in de staatshervorming kan het voor Leterme niet snel genoeg gaan, zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Na één vergadering is de zaak al beklonken, terwijl de Vlamingen naar hun eengemaakte Brusselse politie kunnen fluiten. Zaten CD&V en VLD hoegenaamd mee aan tafel gisterenavond?, vraagt Weyts zich af.

Specifiek voor Brussel en zijn hoofdstedelijke en internationale functie, stelt Weyts bovendien voor om de politiecoördinatie toe te vertrouwen aan de minister van Binnenlandse Zaken: Enkele taken overhevelen van de gouverneur naar de minister-president zal niet veel zoden aan de dijk zetten. Laat de hoogste in rang die zaak behartigen. Brussel kan er zowel op vlak van middelen als van mensen, enkel wel bij varen.

Inzake de financiering van de politie bepleit de N-VA al lang een volledige herziening. En dus een aanpak van de communautaire scheeftrekking. Dat Wallonië vandaag zo nodig 17 % meer lokale politieagenten moet hebben dan Vlaanderen, valt door niets te verklaren. Tenzij de grote onveiligheid in de Ardennen daar voor iets tussen zou zitten. Alleszins, als er meer middelen moeten gezocht worden, dáár kunnen ze gevonden worden, zegt Weyts.

Ook wat betreft de recrutering van agenten, waarschuwt de N-VA voor een nieuwe versoepeling van de taalvereisten. Nu al kent amper de helft van de Franstalig politiepersoneel in Brussel Nederlands, terwijl ze wettelijk tweetalig moeten zijn. Ik ga er van uit dat Franstaligen niet dommer zijn dan Vlamingen en dus evengoed kunnen scoren op de taalexamens, zegt de N-VAer uit Brussel-Halle-Vilvoorde. Concreet stelt hij voor dat het bonussysteem van de taalpremie wordt aangevuld met een malussysteem voor wie tegen de wet in niet de andere landstaal kent.

Luc Sevenhans hekelt tot slot de beslissing om voortaan militairen te gaan inzetten voor bewakingsopdrachten en dergelijke. Akkoord dat de politie moet ontheven worden van taken die niet de hunne zijn. Maar dit doorschuiven naar militairen, tot wiens opdracht die taken evenmin behoren, bewijst alleen dat Binnenlandse Zaken niet weet van welk hout pijlen te maken. Ik hoor Leterme graag zeggen dat hij niet aan steekvlampolitiek wil doen, maar je kan dit toch bezwaarlijk een beleid noemen.

Auteur:
Ben Weyts, Kamerlid N-VA
Luc Sevenhans, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be