Wageningen Universiteit en Researchcentrum
goed voor toerisme, extra regels vaak niet nodig
Horeca bij de boer: goed voor toerisme, extra regels vaak niet nodig
9 feb 2010
Onderdeel: LEI
Kleinschalige en ondersteunende horeca op agrarische bedrijven is voor
gemeenten redelijk eenvoudig te regelen in het bestemmingsplan, zonder
bestemmingswijziging en vaak procedurevrij. Dit blijkt uit onderzoek
dat Wageningen UR heeft verricht in opdracht van de Vereniging voor
Nederlandse Gemeenten (VNG) en LTO Noord.
Het platteland trekt steeds meer recreanten en agrarische ondernemers
en hun gezinsleden spelen hierop in met onder andere campings,
rondleidingen,verkoop van streekproducten en kleinschalige horeca.
Horeca is een begrip dat breed of minder breed kan worden ingevuld.
Een kopje koffie voor een excursie hoeft niet als horeca geregeld te
worden; het schenken van melk en later een biertje aan overnachtende
bezoekers wel. Knelpunt is dat zowel ondernemers als gemeenten vaak
het idee hebben dat dit soort horeca volgens de regels niet kan en er
daarom maar niet aan beginnen. Dat is een gemiste kans voor een vitaal
landelijk gebied.
Platteland kan leren van bebouwde kom
Het blijkt dat het platteland kan leren van beleid en regelgeving van
de bebouwde kom, want ook daar neemt vermenging van functies met
allerlei vormen van horeca toe. Denk bijvoorbeeld aan een koffiecorner
in een broodjeszaak. Diverse gemeenten hebben beleid opgesteld voor
ondersteunende en kleinschalige horeca met afgeleide regelgeving,
bijvoorbeeld ten behoeve van detailhandel. Dit biedt veel
overeenkomsten en aanknopingspunten voor horeca op agrarische
bedrijven.Â
Checklist voor gemeenten
Een aantal voorbeelden van beleid voor kleinschalige en ondersteunende
horeca (voor zowel binnen als buiten de bebouwde kom) is bij dit
onderzoek bekeken. Deze laten zien dat horeca op agrarische bedrijven
redelijk gemakkelijk is te regelen in het bestemmingsplan, zonder
bestemmingswijziging en soms zelfs procedurevrij. Het verslag van het
onderzoek waarin een beeld wordt gegeven van gehanteerde definities,
voorschriften en visies is te vinden op de websites van de VNG, de
LTO-organisaties (LTO Noord, ZLTO en LLTB) en het LEI.
De notitie bevat verder een 'checklist ondersteunende horeca' voor
gemeenten en een voorbeeldovereenkomst van het Uutbloashuusken (een
plekje bij een particulier waar recreanten laagdrempelig kunnen
uitrusten en iets eten of drinken) van het Achterhoeks Bureau voor
Toerisme. Gemeenten kunnen deze voorbeelden gebruiken bij het
opstellen van hun eigen beleidsstukken. Voor agrarische ondernemers
zijn ze nuttig om een beeld te krijgen van mogelijkheden en
voorwaarden.
Goed voor toerisme
Gemeenten kiezen ervoor om ondersteunde horeca te stimuleren omdat
deze bijdraagt aan de kwaliteit van het gebied. Zij dienen wel
rekening te houden met de belangen van horecabedrijven. Zo moeten
zogenaamde Rustpunten en Uutbloashuusken op een vastgestelde afstand
van horecabedrijven af liggen en is er informatie te vinden over
horeca- en recreatiegelegenheden in de omgeving. Gastvrijheid is het
kernbegrip. Hierdoor blijven recreanten langer in de streek. Daar
profiteren ook de recreatie- en horecaondernemers van.
LEI-Nota 09-96 Mogelijkheden voor ondersteunende en kleinschalige
horeca op agrarische bedrijven binnen
Contact
Janneke Vader
janneke.vader@wur.nl