FNV Bondgenoten

6000 leerwerkplekken voor jongeren in de metaalsector

Gemeenten, UWV WERKbedrijf, vakbonden en werkgevers in de metaalsector zetten zich samen in om 6000 leerwerkplekken te realiseren voor jongeren tot 27 jaar. Vandaag gaven zij in Dordrecht met vier jongeren en staatssecretaris Jetta Klijnsma de feestelijke aftrap van deze unieke samenwerking om de jeugdwerkeloosheid te bestrijden.

De vakbonden en werkgevers investeren daarnaast 77 miljoen euro extra in de arbeidsmarkt en opleidingen voor de metaalsector. Voor jongeren die nu al zonder werk zitten, komen er 3000 leerwerkplekken in de metaal en techniek en Metalektro. Daarnaast komen er 2600 zogenaamde arbeidsfitstages: plekken waar werkloze gekwalificeerde jongeren stage kunnen lopen om de noodzakelijke vaardigheden te onderhouden. Op die manier blijven zij actief in de metaalsector om direct weer aan de slag te gaan als de economie aantrekt. Er is speciale aandacht voor kwetsbare jongeren. Daarvoor worden 400 aparte leerwerkplekken gecreëerd.

Hans Spigt, wethouder in Dordrecht en voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de VNG: "Via deze samenwerking met de metaalsectoren kunnen gemeenten duizenden jongeren de mogelijkheid, bieden om ondanks de crisis werkervaring op te doen of hun vakmanschap verder te ontwikkelen. De jongeren worden hierdoor aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt, kunnen in de toekomst langer op eigen benen staan en zullen daardoor geen beroep hoeven doen op uitkeringen."

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten: "Door deze vruchtbare samenwerking kunnen jongeren aan de slag en uitgroeien tot krachtige vaklieden. We hebben net in de cao afgesproken dat eerder stoppen met werken mogelijk blijft in de metaal. Ouderen hoeven niet opgebrand te stoppen met werken en maken op tijd plaats voor jongeren."

André Timmermans, directeur van het UWV WERKbedrijf: "Het creëren van voldoende stage- en leerwerkplekken is in deze economische tijd een lastige opgave voor bedrijven. Het is echter essentieel voor de doorstroom van het onderwijs naar de arbeidsmarkt. Deze samenwerking maakt het mogelijk om heel veel jongeren perspectief te bieden in een sector waar op termijn weer veel arbeidsplaatsen zullen ontstaan. Aan vakmensen is en blijft immers altijd behoefte."

Hep van Luunen, secretaris FWM, spreekt van een uniek initiatief. "Op deze wijze wordt ondanks het slechte economische tij de instroom van jongeren in leer/werktrajecten op peil gehouden. In combinatie met de eind vorig jaar in de cao's Metaal en Techniek gemaakte afspraken, zoals inzet van extra middelen voor kennisoverdracht en behoud van vakkrachten, helpt dit de ondernemingen niet allen nu maar ook straks als het economisch weer de goede kant op gaat".

De kosten voor de leerwerkplekken worden voor de helft door gemeenten en UWV betaald en de werkgeversorganisaties en vakbonden FNV Bondgenoten, CNV en De Unie betalen de andere helft. Door de publiek-private samenwerking is het makkelijker om meer plekken voor jongeren te vinden en het geeft kansen om de metaalsector in deze slechte tijden een flinke impuls te geven.

De metaal en techniek en de Metalektro sector omvat onder andere de installatie- en elektrotechniek, de koeltechniek, metaalbewerking, carrosserie, isolatietechniek, goud en zilver. In deze sectoren werken ongeveer 600.000 werknemers.

Het convenant is een grote stap vooruit in de aanpak van de jeugdwerkloosheid, waar VNG, UWV WERKbedrijf al eerder ook met de bouw, uitzendbranche en de luchtvaart vergelijkbare afspraken maakte. In totaal zijn er nu via landelijke afspraken bijna 12.000 leerwerkplekken en stages voor werkloze jongeren toegezegd.