Ministerie van Economische Zaken

Tweede Kamer akkoord met voorrang duurzaam en verbetering gasmarkt

10 februari 2010 | nieuwsbericht | Duurzame energie

De Tweede Kamer heeft dinsdag 9 februari 2010 met algemene stemmen ingestemd met de door minister Van der Hoeven voorgestelde wijzigingen van de Gaswet en de Elektriciteitswet 1998.

De belangrijkste onderdelen van deze wetsaanpassing zijn een wettelijke regeling van de voorrang van duurzame elektriciteit op het stroomnet en maatregelen ter verbetering van de groothandelsmarkt voor gas.

Voorrang duurzaam

De minister maakte bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer duidelijk dat het wetsvoorstel een raamwerk biedt waarbinnen netbeheerders tijdig en efficiënt kunnen investeren in de netten, zodat producenten hun opgewekte stroom op het elektriciteitsnet kwijt kunnen. Maar een aantal tijdelijke maatregelen is nodig als er onverhoopt toch congestie optreedt. Om die reden heeft de minister een systeem voorgesteld dat tijdelijk voor verkeersagent kan spelen om duurzame elektriciteit in dat geval voorrang te geven. De kosten van dit zogenoemde congestiemanagement legt de minister bij de producenten van elektriciteit in het congestiegebied. In de praktijk zijn dit voornamelijk grijze producenten.

Gasmarktmaatregelen

Een ander onderdeel van de wetswijziging is de vergroting van verhandelbaarheid van gas op de groothandelsmarkt in Nederland. Doel van de maatregelen op dit gebied is het verbeteren van de concurrentie op de gasmarkt. Het belangrijkste element hierin is dat afnemers kunnen kiezen wat ze met hun gas doen: zelf verbruiken of doorverkopen. Tot nu toe is dit laatste onmogelijk. De handel in gas zal hierdoor toenemen en het wordt makkelijker en aantrekkelijk voor partijen om tot de markt toe te treden.

Net als minister Van der Hoeven onderstreepten leden van de Tweede Kamer het belang van een betere werking van de gasmarkt, ook in relatie tot de ambitie om Nederland uit te laten groeien tot gasrotonde voor Noordwest Europa. Het wetsvoorstel wordt nu ter goedkeuring aangeboden aan de Eerste Kamer.