Waterschap Dommel

waterkwaliteit

Innovatie verbetert de milieu- en waterkwaliteit

Waterschap De Dommel is continue op zoek naar nieuwe technologieën om te zorgen voor schoon en voldoende water, droge voeten en dat alles tegen zo laag mogelijke kosten. Duurzaamheid en innovatie staan hierbij centraal. Op 10 februari presenteert het waterschap drie innovatieprojecten. Deze projecten zitten nog in de onderzoeksfase, maar de verwachtingen zijn hoog.

Drie innovatieve projecten

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water in Midden-Brabant. Constant bekijkt het waterschap of dit beter, duurzamer, slimmer en goedkoper kan. Vooral op het gebied van rioolwater zuiveren liggen veel kansen. Het zuiveren kost jaarlijks circa 75 miljoen euro (75% van het totale budget) en daarnaast hebben we op de zuivering te maken met veel technische aspecten. Techniek biedt de kans om steeds te vernieuwen en te verbeteren. Er zijn op dit moment drie mooie pilot projecten die laten zien wat innovatie in de toekomst kan opleveren.

KALLISTO

Met het KALLISTO-programma zoeken we naar verbeteringen in het systeem van transport en zuivering van afvalwater. De proef loopt in Eindhoven en omgeving. In gezuiverd rioolwater, dat de zuivering verlaat, zit altijd nog een beetje vuil. In het programma zoeken we methoden om dit restvuil te verminderden zodat het water nog schoner de Dommel ingaat. Dat is veel beter voor plant en dier in de beek. Dat zou met bestaande technieken echter heel veel geld kosten, meer dan 100 miljoen euro. In KALLISTO werken we samen met de gemeenten. Door samen op te trekken en innovatieve methoden en technieken te ontwikkelen verwachten we dat we de waterkwaliteit voor veel minder geld kunnen verbeteren. De kern van KALLISTO is dat we de juiste investeringen kiezen door alle mogelijkheden in onderlinge samenhang te bekijken en tegelijk ook innovatieve technieken te ontwikkelen.

Algenfarming

Het project algenfarming gaat om het inzetten van algen voor het verwerken van slib dat overblijft bij het zuiveringsproces. Rioolwater wordt gezuiverd door bacteriën. Naast het schone water blijft er slib over. Dit slib wordt vergist en daarna ontwaterd waarbij water vrij komt. Dit water (genaamd: rejectiewater) is een stikstofrijk restwater dat vrijkomt bij de ontwatering van slib. In dit water zit ondermeer stikstof en fosfaat. Door Algenfarming worden algen gebruikt voor het verwijderen van stikstof en fosfaat en tegelijk wordt een nuttig product gemaakt. Algenfarming is naar verwachting duurzamer dan de al duurzame technieken die afgelopen decennium voor deze toepassing zijn ontwikkeld. Het is een zeer nuttige toepassing van restwarmte en het vermindert het vrijkomen van broeikasgas. Deze aanpak is goed voor het milieu; minder CO2 productie, hergebruik van grondstoffen en minder verbruiken van energie.

Duurzaam gemaal

Waterschap De Dommel is op zoek gegaan naar methoden voor het bouwen van duurzame gemalen. Het bleek al snel dat duurzaam niet duurder hoeft te zijn. Duurzaam is wel bewust keuzes maken. Uitgangspunten hierbij zijn dat het goed in de omgeving past, gebouwd wordt met duurzame materialen en energiezuinig is. Uniek is dat de pomp van een duurzaam gemaal niet in een aparte ruimte ligt maar in het water. Daardoor kan het gebouw heel compact worden gebouwd. Hierdoor is dit duurzaam gemaal 30% goedkoper dan een niet-duurzame variant.