KNHS

Trainers geïnspireerd door innovatieve technieken 9 februari 2010
Trainersplatform: coaches



ERMELO (KNHS) Wat heeft de wetenschap de paardensport te bieden? Veel, dat bleek tijdens het KNHS Trainersplatform dat maandag plaatsvond in Ermelo. Bondcoaches, toptrainers en A-kaderleden werden geïnformeerd en geïnspireerd door wetenschappers. Meten is weten was de kernboodschap en anno 2010 lijkt alleen het ervaren timmermansoog van de trainer definitief verleden tijd. Door innovatieve technieken toe te passen in de sport valt veel winst te behalen.

De KNHS had samen met de Stichting Sports& Technology (S&T), de faculteit voor Diergeneeskunde Utrecht, de HAS Den Bosch, NHB Deurne en Academy Bartels het Trainersplatform een inspirerend programma voorgeschoteld.

Binnen de paardensport wordt veel op gevoel en ervaring gewerkt. Maar waarom is een Olympisch kampioen zo goed? Wat doet hij? Nederland heeft de besten van de wereld in de paardensport, dat moet je analyseren!, benadrukte dagvoorzitter Hans van Breukelen, voormalig doelman van Oranje en tegenwoordig directeur van de Stichting Sports & Technoly. Bij de besten van de wereld behoren, betekent ook een gevaar: Het gevaar dat je lui wordt en je ingehaald wordt door je concurrentie.

Kijken is belangrijk binnen de sport voor het inschatten van en anticiperen op situaties. Geert Savelsberg van de VU Utrecht demonstreerde de mobile eye tracker. Een speciale bril met twee cameras waarmee geregistreerd kan worden waar iemand naar kijkt. Van Savelsberg: Talenten begrijpen vaak niet waarom een ander het niet ziet. Door bij toppers te registeren waar ze naar kijken, kunnen anderen ervan leren.Ronald van Vliet,Innovatiemanager van Zwemcentrum de Tongelreep, laat weten dat tachtig procent van leren verloopt via kijken. Er valt alleen al veel te leren door een camera op te hangen en beelden te analyseren. Op De Tongelreep is bijvoorbeeld onderzocht vanaf welk moment je na het duiken van het startblok het beste kan beginnen met flipperen om zo snel mogelijk aan de overkant te zijn. Of hoe lang moet je afzetten om de eerste vijftien meter zo snel mogelijk weg te komen. Er is hierbij een intensieve samenwerking met zwemcoach Jacco Verharen. Van Vliet: Door te meten, hiermee te weten en vervolgens toe te passen, verbetert de sport.

Hans van Schie benadrukte dat je alleen optimaal kunt presteren door het vroegtijdig onderkennen van aandoeningen en hiermee de preventie van blessures. Door een logboek bij te houden en regelmatig objectief onderzoek naar de gezondheidstoestand van het paard, kan je veel winnen. Van Schie, die in het verleden teamveterinair van het dressuurteam was en promoveerde op peesonderzoek is tegenwoordig werkzaam aan de Universiteit van Utrecht en de Erasmus Rotterdam. Hij ontwikkelde nieuwe scanapparatuur waarmee via kleuren te zien is waar beschadigd peesweefsel zit. Van Schie: Als er klinische symptomen waarneembaar zijn, ben je vaak al te laat. Door bij kleine beschadigingen al in te grijpen, wordt erger voorkomen.

Door bewust te trainen met een hartslagmeter bij een paard, wordt je meer bewust van de belasting en het paard. Je kunt je paard hierdoor bewuster in conditie brengen, vertelde Carolien Munsters van NHB Deurne. Patricia de Cocq van de HAS Den Bosch liet zien dat zadeldruk, teugeldruk, stijgbeugelkracht en gewichtshulpen gemeten kunnen worden. Door middel van de flexchair kan houding en zit gemeten en getraind worden, liet fysiotherapeut Ada Wouters zien. Ook door fysieke training van de ruiter valt veel te verbeteren. Een aantal oefeningen van Ruud Jacobs werd in de praktijk geoefend met de coaches.

Aan het eind van het programma werd door middel van een discussie de brug naar de praktijk geslagen. Sven Harmsen, bondscoach springen jeugd was geïnteresseerd in de hartslagmeter, maar wil weten hoe je hem in kan zetten om de conditie te verbeteren. Bondscoach springen Rob Ehrens: Ik vind het heel interessant en ik denkt dat we winst kunnen behalen door mensen bewust te maken door te meten. Wel zou ik graag een aantal testen versimpeld willen zien, zodat het geen abacadabra meer is. Marianne Sloet, van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht liet weten dat veel innovatieve technieken er twintig jaar geleden ook al waren, maar mensen stonden er toen niet voor open. Technisch directeur Maarten van der Heijden: Binnen onze sport wordt veel op basis van het timmermansoog gedaan. Mensen werken op basis van ervaring en gevoel. De innovatieve mogelijkheden die we vandaag gezien hebben maakt mensen bewuster van wat we doen. De mobile eye tracker en hartslagmeter zijn heel bruikbaar en peesblessures van bekende sportpaarden hadden wellicht met de nieuwe technieken al in een beginstadium zichtbaar geweest en hadden voorkomen kunnen worden.

Anno 2010 is de tijd echter gekomen dat de tijd van alleen het werken op basis van het timmermansoog definitief voorbij is. Tijdens het platform bleek dat coaches openstaan voor nieuwe technieken en die in te passen in de training. Hans van Breukelen: Door te meten, weet je wat topruiters zo goed maakt. We hebben de beste ruiters en paarden ter wereld, dus analyseer dat, zodat je de beste blijft!