Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
13 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen19 januari 2010
en antwoorden door het college verzonden op 9 februari 2010)

In het AD/UN van 19 januari en eerder al in de VAR van 23 december, wordt verteld over de problemen tussen de gemeente en LTC Vleuten-de Meern. Naar verluidt weigert de gemeente al 7 jaar duidelijkheid te geven over de verlenging van de grond in erfpacht. Daardoor kan er geen financiering worden aangevraagd door LTC Vleuten-de Meern voor het nieuwe clubhuis.

Na telefonisch contact met LTC Vleuten-de Meern blijkt dat ook de communicatie tussen de club en de gemeente spaak loopt. Er wordt mondjesmaat gereageerd op brieven en telefoontjes en een gesprek met verantwoordelijk wethouder Janssen lijkt al 2 jaar niet mogelijk.

Dit alles leidt D66 tot de volgende vragen:

1. Wat is er precies aan de hand, wat is de reden voor de vertraging?

De voormalige zelfstandige gemeente Vleuten-de Meern heeft in 1999 de grond van het bestaande tennispark aan de Europaweg 40 in Vleuten aan tennisvereniging LTC Vleuten-de Meern in erfpacht uitgegeven. Dit erfpachtrecht is gevestigd voor bepaalde tijd, eindigend op 1 januari 2015. Door de bouwplannen van LTC Vleuten De Meern is er behoefte om nu duidelijkheid te creëren voor de situatie vanaf 2015. Het zoeken van een oplossing voor een feit dat zich in 2015 voor gaat doen is maatwerk. Dit vraagt om een goede afweging van belangen en dus tijd.


2. Waarom is er geen gesprek mogelijk tussen de wethouder en de club?

Er is geen gesprek geweest omdat er geen nieuws was. Ondertussen is wel verder gewerkt aan een oplossing.

In een reactie in de het AD/UN staat vermeld dat de vertraging bij de gemeente zou zijn veroorzaakt doordat (citaat woordvoerder wethouder Janssen): "dit een kwestie is die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Vleuten-de Meern zijn namelijk pas in 2001 toegevoegd aan de gemeente Utrecht."


3. Wat vindt u van de kwaliteit van deze reactie?

Zie ook antwoord op vraag 1. Het gaat om een afwijkende situatie waarbij maatwerk verricht moet worden om te komen tot een oplossing.


4. Hoe denkt u dat deze reactie overkomt in de voormalige zelfstandige gemeente Vleuten-de Meern?

Omdat het om een afwijkende situatie ging heeft het veel tijd gekost. Belangrijk is dat er nu een oplossing is.


5. Het is nu 9 jaar na de annexatie, hoe lang denkt u nog nodig te hebben om te begrijpen hoe Vleuten-de Meern werkte met dit soort zaken (zie ook de wijze waarop al jaren wordt omgegaan met de moeizame subsidierelatie met de Schalm)?

Wij behandelen de clubs en instellingen in Vleuten De Meern op dezelfde wijze als in andere delen van Utrecht.


6. Wat zegt dit over de kwaliteit van de samenwerking tussen de afdelingen grondzaken en sport?

De samenwerking is goed. De oplossing is in goed overleg tot stand gekomen.


7. Hoe denkt u de problemen zodanig snel op te lossen dat deze bloeiende club zo snel mogelijk door kan gaan met de voorbereidingen voor een nieuw clubhuis?

Wij hebben een besluit genomen op basis waarvan de vereniging haar activiteiten kan continuëren.

---- --