Ingezonden persbericht
()
Persbericht
Onderzoek mijnhaard.nl:
Consumenten hebben weinig kennis over 'groene' invloed haarden op milieu
Bladel, 9 februari 2010 Uit onafhankelijk onderzoek van de haardenwebsite mijnhaard.nl komt naar voren dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van de invloed van een houtkachel op het milieu. Hoewel 33 procent van de ondervraagden aangeeft thuis een kachel te hebben, denken zij nog altijd dat deze haard een slechte invloed heeft op het milieu en bijdraagt aan het broeikaseffect. Niets is echter minder waar, door de huidige geavanceerde technieken en ontwikkelingen zijn de emissiewaarden van de tegenwoordige generatie haarden extreem laag en zijn ze CO2-neutraal, zodat niet wordt bijgedragen aan een eventueel broeikaseffect.
Mijnhaard.nl heeft via onafhankelijk onderzoeksbureau Multiscope onderzoek gedaan naar de kennis van Nederlanders met betrekking tot haarden en de gevolgen van het gebruik van haarden voor het milieu. Tijdens het onderzoek werd aan meer dan 500 consumenten gevraagd of zij denken dat een houthaard bijdraagt aan het broeikaseffect. Ook moesten zij aangeven op welke manier men het beste kan stoken en welke manier van stoken het slechts is voor het milieu. De uitkomst komt niet helemaal als een verrassing, maar geeft duidelijk aan dat de Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van de invloed van een haard op het milieu.
Op de vraag of een houthaard bijdraagt aan het broeikaseffect antwoord maar liefst 63 procent dat dit inderdaad het geval is. Niks is echter minder waar. Wanneer hout op de juist manier wordt verbrand, wordt het milieu niet meer belast dan wanneer een boom op natuurlijk wijze zou afsterven. Het stoken van hout is juist in balans met de natuur: het past in de natuurlijk kringloop en draagt niet bij aan het broeikaseffect. De CO2 die vrijkomt tijdens de verbranding wordt door bomen gebruikt om te groeien waardoor zij weer zuurstof kunnen afgeven.
Verrassend genoeg denkt 35 procent van de ondervraagden dat het stoken met een hoog rendement kachel zoals een tegel- of speksteenkachel negatieve gevolgen heeft voor het milieu, terwijl juist deze type kachels de laagste uitstoot hebben. 18 Procent denkt dat het stoken met aardgas en houtbriketten slecht is voor het milieu, terwijl dit juist de beste brandstoffen zijn met het minste effect op het milieu. 24 procent heeft het wel bij het rechte eind en zegt dat het gebruik van bijvoorbeeld oud papier als brandstof een negatieve invloed heeft op het milieu.
Hoewel het overgrote deel van de ondervraagden (60 procent) weet dat witte of kleurloze rook erop wijst dat het verbrandingsproces optimaal verloopt, denkt 25 procent ten onrechte dat instabiel flakkerende vlammen duiden op een volledige en dus goede verbranding.
"Dat de Nederlanders nog niet geheel op de hoogte zijn van de verhouding haarden en milieu komt niet helemaal als een verrassing," zegt Robert de Louwere, Managing Director bij mijnhaard.nl. "Veel mensen denken nog altijd dat rook als gevolg van verbranding altijd een negatief effect heeft op het milieu. Niet gek, in ouderwetse houtkachels werden soms fijnstofemissies gemeten van enkele duizenden milligrammen per kubieke meter. De geavanceerde verbrandingssystemen van bijvoorbeeld BARBAS en Bellfires daarentegen bereiken tegenwoordig een fijnstofemissie van slechts 10 tot 30 milligram per kubieke meter en passen met een hoog rendement van maar liefst 78 procent perfect in de natuurlijke kringloop van houtverbranding. Ze zijn broeikasneutraal en dragen met recht een groenstempel."
Het onderzoek
Het onderzoek is in december 2009 uitgevoerd door Multiscope in opdracht van mijnhaard.nl. Zij vroegen meer dan 500 Nederlandse consumenten in de leeftijd van 35 jaar en ouder naar hun mening over haard en milieu gerelateerde onderwerpen.
Over mijnhaard.nl
Mijnhaard.nl is een site vol met afwisselende en interessante informatie over haarden en kachels. De site is bedoeld voor mensen die overwegen een haard of kachel aan te schaffen, een bestaande haardpartij willen verbouwen of voor mensen die het gewoon leuk vinden om veel over haarden en kachels te weten.
Voor meer informatie bezoekt u www.mijnhaard.nl
###
Ingezonden persbericht