Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
FEBRUARI 2010
WONEN EN WERKEN TUSSEN VECHTSTAD EN POLDERWEESP KRIJGT ER EEN HELE WIJK BIJ: LEEUWENVELD II. DE SCHAAL EN HET RITME VAN HET CENTRUM VAN WEESP VORMT DE INSPIRATIE VOOR DIT PLAN: VIJF STADSE BLOKKEN LANGS EEN RUGGENGRAAT VAN GRACHTEN EN PLEINEN.
EERSTE BEWONERS NEMEN INTREKTussen het centrum van Weesp en de nu nog open vlakte van de Bloemendalerpolder ontstaat Leeuwenveld II: een nieuwe wijk om te wonen en werken. LEVS architecten maakte het stedenbouwkundig plan en ontwierp 184 woningen en 1.500 m2 kantoorruimte. Een aantal weken geleden zijn de eerste woningen opgeleverd en hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in hun nieuwe huis. De komende twee jaar wordt de rest van wijk en het openbaar gebied stapsgewijs opgeleverd en vinden 600 Weespenaren in Leeuwenveld II hun thuis.
STADSE BLOKKENHet ontwerp van de wijk slaat een brug tussen het oude stadshart van Weesp en het omliggende poldergebied. Vijf stadse blokken voegen zich naar de verkaveling van de polder. De blokken worden verbonden door nieuwe grachten en twee pleinen. Privé en openbaar sluiten naadloos op elkaar aan; de woningen hebben geen voortuin en grenzen zoals in de stad direct aan stoepen en de pleinen. De openbare ruimte die ontstaat, vormt de ruggengraat van de buurt, en tevens een aantrekkelijke route van het centrum naar de polder langs water en groen. Er is bewust voor gekozen bij de entree van de wijk een kantoorgebouw te realiseren. Verspreid over de wijk liggen werkwoningen en bedrijfsruimtes. Een stukje stad bestaat immers niet alleen uit wonen, er moet ook gewerkt worden. Dit maakt dat de wijk ook overdag levendig en vol van activiteit is.
HISTORISCHE CONTEXT'De Weesper korrel' -de schaal en het ritme van het centrum van Weesp - vormt de inspiratie voor dit plan. Het woningaanbod heeft net als in het centrum een hoge dichtheid. Voortbordurend op deze historische context, ontwierp LEVS maar liefst 80 verschillende woningen. Het aanbod loopt uiteen van appartementen tot woonwerkwoningen, van grachtenpanden met grote vides tot twee-onder-een-kappers en imposante splitlevelwoningen. De variatie wordt voortgezet in het afwisselende metselwerk en materiaalgebruik. In het ontwerp is als vanouds veel aandacht voor detaillering: plafondhoge ramen hebben diepe neggen en de modern gestileerde balkonhekken spelen op een bijzondere manier met het licht. Opvallende hoekpanden en poortgebouwen accentueren de hoeken en zichtassen van de wijk.
150 WARMTEPOMPENUniek aan het project is de toepassing op deze forse schaal van individuele warmte- en koudeopslag. Elke woning benut de warmte en koude uit de bodem met een eigen warmtepompinstallatie, waarmee de woningen in de winter en de zomer een ideale temperatuur bereiken . Een aantal woningen is voorzien van zonnecollectoren met boilers. Zonwerend glas zorgt voor genoeg koelte in de zomer, extreem geïsoleerde gevels houden de warmte 's winters binnen. Ondanks de grote verscheidenheid in woningtypes is het project grotendeels in een prefab beton bouwsysteem gerealiseerd. Naast een hoge bouwsnelheid zijn hierdoor ook kwalitatief hoogwaardige naadloze verbindingen met een optimale kierdichting gecreëerd. Om de luchtkwaliteit blijvend goed te houden, is overal natuurlijke ventilatie toegepast. Deze energiezuinige ingrepen leiden tot gebouwen met een groen energielabel en maken, in combinatie met de opzet en architectuur van de wijk, Leeuwenveld II tot een zeer duurzame wijk.
Opdrachtgever: Blauwhoed Eurowoningen BV, Rotterdam; Leeuwenveld II BV, WeespOntwerp en uitwerking: openbare ruimte LEVS architecten i.s.m. Vlug en PartnersOplevering 1e fase: zomer 2010
NOOT VOOR DE REDACTIE /
Ingezonden persbericht