Ingezonden persbericht


Persbericht

Dinsdag 9 februari 2010

Near Patient Testing

Sherpa en Trappenberg nemen behandeling met bloedverdunners deels in eigen hand

Verpleegkundigen van Sherpa, een organisatie voor professionele zorgverlening en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking, meten zelf de stollingstijd bij patiënten die bloedverdunnende middelen gebruiken (Near Patient Testing). Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Trombosedienst. Revalidatiecentrum De Trappenberg is hier onlangs ook op overgestapt. Deze ontwikkeling is tot stand gekomen op initiatief van de Trombosedienst en Portavita, een bedrijf dat marktleider is op het gebied van elektronische patiëntendossiers voor ondersteuning van integrale verzorging van chronische patiënten.

'Als aanjager van innovaties binnen onze regio steunt iZovator dit initiatief, omdat zorginstellingen op deze manier kunnen inspelen op de toenemende zorgvraag en tegelijkertijd hun patiënten voorzien van een betere kwaliteit van de zorgverlening.' zegt Yolanda Gagliardi, directeur van iZovator; het innovatieplatform voor de zorgeconomie in de Gooi- & Vechtstreek.

Voordeel van Near Patient Testing Het grootste voordeel is dat zorginstellingen 24 uur per dag, 7 dagen per week zelf de stollingswaarde bij patiënten kunnen meten met een speciaal meetinstrument, terwijl ze nu afhankelijk zijn van de trombosedienst. Daarnaast kunnen ze door middel van een digitaal logboek via internet overleggen met de trombosedienst.

Hoe werkt Near Patient Testing? Bij Near Patient Testing wordt er bloed afgenomen door middel van een vingerprik in plaats van een veneuze bloedafname. Dit is veel prettiger voor patiënten. Vervolgens registreert de zorgverlener de verkregen bloedwaarde met eventuele aanvullende mededelingen via internet in een speciaal softewareprogramma. Aan de hand van deze informatie bepaalt de trombosedienst een nieuwe doseerkalender voor de patiënt. De doseerkalender wordt vervolgens door de zorgverlener dezelfde dag nog opgevraagd via dit digitale logboek en uitgeprint. 'Doordat onze medewerkers goed opgeleid zijn, vergroten ze hun kennis over de trombosebehandeling, wat een groot voordeel is voor onze patiënten.' Zegt Marianne Kors van Sherpa. 'Daarnaast zijn de contacten door de intensieve samenwerking met de trombosedienst verbeterd, wat de zorgverlening ten goede komt.'

EINDE PERSBERICHT Over iZovator iZovator is het regionale kennis en innovatieplatform voor de zorgeconomie in de Gooi- en Vechtstreek. Het doel van iZovator is het bevorderen van innovatie in de zorgeconomie, zodat de zorg goed aansluit bij de behoefte van de burger. Daarnaast wil iZovator de economische bedrijvigheid in de regio bevorderen. iZovator organiseert netwerk- en kennisbijeenkomsten zoals de Cross Care Cafés en sector ondersteunende projecten. Kijk voor meer informatie op www.izovator.nl.

Over de Trombosedienst voor het Gooi De Trombosedienst voor het Gooi begeleidt ca. 5500 patiënten bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Controle van deze patiënten vindt plaats op diverse prikposten in de regio, zo nodig worden de patiënten thuis voor de bloedcontrole bezocht. Na ieder bloedtest wordt een nieuw doseringsadvies aan de patiënten verstrekt. Sinds 2002 biedt de trombosedienst haar patiënten tevens de mogelijkheid om de bloedcontroles in eigen hand te nemen. Inmiddels maakt een groeiende groep, op dit moment ruim 700 patiënten, gebruik van deze mogelijkheid tot "zelfmanagement". 'Deze manier van controleren ervaren veel patiënten als duidelijk minder belastend', meldt Gerda Verbrugge, Coördinator Zelfmeten. 'Inmiddels zijn we ook gestart met deze nieuwe toepassing van zelfmanagement in instellingen, dit is voor de patiënten minder belastend en verbetert de communicatie met het verplegend personeel.' Over Sherpa Sherpa is een organisatie, die professionele zorgverlening biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. De grootste voordelen van het werken met Near Patient Testing voor onze cliënten zijn dat er door middel van een vingerprik bloed wordt afgenomen en dat we zelf met de woongroepen bespreken wanneer we dit doen. Ook mailen we nu dezelfde dag de dosering aan de woongroep door. Vroeger ging dit via de post, wat nog weleens vertraging gaf. Onze artsen vinden deze manier van meten ook een groot voordeel, met name wanneer er acuut een stollingswaarde bepaald moet worden. Wij kunnen dit nu zelf. Sinds wij gestart zijn kunnen we eigenlijk alleen maar voordelen opnoemen en is het een verrijking voor onze zorg naar de cliënten.