Amnesty International

AMNESTY INTERNATIONAL
PERSBERICHT

Embargo: 9 februari 2010

Indiase regering moet bauxietmijn en raffinaderij stoppen tot mensenrechten gegarandeerd zijn.

Bij de voorgenomen uitbreiding van een aluminiumraffinaderij en een mijnbouwproject door dochterondernemingen van het beursgenoteerde Engelse bedrijf Vedanta Resources in het Indiase Orissa hebben de Indiase autoriteiten lokale gemeenschappen gebrekkige of misleidende informatie gegeven over de mogelijke effecten daarvan. Dat blijkt uit het rapport Don't Mine Us out of Existence: Bauxite Mine and Refinery Devastate Lives in India van Amnesty International dat vandaag gepubliceerd wordt.

Amnesty International heeft gedocumenteerd hoe een aluminiumraffinaderij van een dochteronderneming van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Vedanta Resources in Orissa dusdanige lucht- en watervervuiling veroorzaakt dat het de gezondheid van omwonenden in gevaar brengt en hun toegang tot water bedreigt.

'Mensen die in de schaduw van de enorme raffinaderij wonen ademen vervuilde lucht, zijn bang om het water uit de rivier te drinken of er in te baden, terwijl rivierwater de belangrijkste bron van water in het gebied is,' zei Ramesh Gapalakrishnan, Amnesty-onderzoeker voor Zuid Azië. 'Het is schokkend te zien dat de mensen die het zwaarst getroffen worden door het project er de minste informatie over krijgen.'

Inheemse bewoners zoals de Adivasi, Dalit, vrouwen en andere gemarginaliseerde gemeenschappen die in het afgelegen deel van Orissa wonen waar de raffinaderij is gevestigd beschreven Amnesty International hoe de autoriteiten hen vertelden dat de raffinaderij hun gebied zou veranderen in een 'Mumbai' of 'Dubai.'

De Orissa State Pollution Control Board heeft de water- en luchtvervuiling door de raffinaderij van Vedanta in Lanjigarh (Orissa) gedocumenteerd. Amnesty International stelt vast dat deze vervuiling de gezondheid van de omwonenden en hun toegang tot schoon water bedreigt, maar dat er geen toezicht plaatsvindt op effecten op de gezondheid.

'We namen altijd een bad in de rivier, maar nu durven we onze kinderen er niet meer naar toe te nemen. Allebei mijn zoontjes hebben uitslag en blaren gehad,' vertelde een bewoonster aan Amnesty International. De organisatie heeft tal van dergelijke verhalen van omwonenden van de raffinaderij opgetekend.

Ondanks deze bezorgdheid en de kwetsbare natuur van de lokatie van de raffinaderij vlakbij een rivier en dorpjes overweegt de regering nu toestemming te geven voor een zesvoudige uitbreiding van de raffinaderij. Noch de Indiase autoriteiten, noch Vedanta hebben informatie verstrekt over de verwachte vervuiling en de mogelijke effecten op de lokale gemeenschap.

Andere dochtermaatschappijen van Vedanta Resources, waaronder Orissa Mining Corporation, zijn ook van plan om bauxiet te gaan delven in de nabijgelegen Niyamgiri heuvels. De nieuwe bauxietmijn bedreigt een inheemse gemeenschap van zo'n 8000 mensen, de Dongria Kondh, die eeuwenlang in de heuvels van Niyamgiri gewoond hebben. De heuvels zijn essentieel voor hun economische, fysieke en culturele leven en de bewoners beschouwen de heuvels als heilig. Toch is er geen overleg geweest met de bewoners over het mijnproject.

Een man van de Dongria Kondh vertelde Amnesty International: 'We hebben gezien wat er met andere Adivasi's gebeurt als ze gedwongen worden hun traditionele land te verlaten: dan verliezen ze alles.'

'De mensen van Orissa behoren tot de armste inwoners van India en hun gezondheid wordt bedreigd door de raffinaderij. Vedanta Resources, de partnerbedrijven en de overheid van Orissa negeren de bewoners van het gebied. Er is maar zeer beperkt overleg geweest met bewoners over de veranderingen in hun woonomgeving terwijl hun leven en hun toekomst bedreigd wordt,' zei Ramesh Gopalakrishnan.

Amnesty International roept de regering van India en Vedanta Resources op om te garanderen dat de raffinaderij en de mijn niet worden uitgebreid voordat de bestaande problemen zijn opgelost. Amnesty International roept ook op om bewoners van het gebied volledig te informeren en te raadplegen, en vraagt de Indiase autoriteiten een proces op te starten voor vrije, tijdige en geïnformeerde toestemming van de Dongria Kondh.

Noot aan de redactie
De aluminiumraffinaderij in Lanjigarh wordt geëxploiteerd door Vedanta Aluminium Ltd. Vedanta Resources bezit 70,5% van Vedanta Aluminium, en Sterlite India Ltd bezit de overige 29,5 %. Vedanta Resources bezit 59,9% van Sterlite India en heeft de dagelijkse leiding over het bedrijf. Het geplande mijnbouwproject zou worden uitgevoerd door een joint venture, de South-west Orissa Bauxite Mining Corporation, van Sterlite India (74%) en de staatsonderneming Orissa Mining Corporation (26%).

De Dongria Kondh zijn een adivasi (inheemse bevolking) en worden door het Central Empowered Committee (CEC), dat door het Indiase Hooggerechtshof werd aangesteld, omschreven als 'bedreigd.' Volgens internationaal recht heeft de Indiase regering de plicht om mensenrechten te respecteren, te beschermen en te verwezenlijken. Daaronder vallen ook het recht op water en gezondheid en het beschermen van de rechten van inheemse volkeren op land en gebieden die zij traditioneel bewonen. De verplichting tot bescherming betekent ook dat staten moeten verzekeren dat andere actoren (zoals bedrijven) mensenrechten niet ondermijn of schenden. Als regeringen mensenrechten niet beschermen betekent dat nog niet dat bedrijven hun verantwoordelijkheid voor hun activiteiten en negatieve effecten daarvan op mensenrechten kunnen ontlopen. Bedrijven moeten minimaal mensenrechten respecteren.

Amnesty International onderzoekt momenteel de banden tussen Nederlandse financiële instellingen en Vedanta. Amnesty vindt dat zij hun invloed moeten aanwenden om te verzekeren dat de uitbreiding van de mijn niet plaatsvindt voordat de nadelige effecten op mensenrechten zijn opgelost. Ook zouden zij Vedanta moeten oproepen om publiekelijk te verklaren dat voorafgaand aan alle operaties effecten op mensenrechten in kaart worden gebracht en dat deze worden meegewogen in de besluitvorming. Daarnaast moet deze informatie gedeeld worden met de getroffen gemeenschappen.




Amnesty International