Vrije Universiteit Amsterdam

Roots and Routes


* Startdatum: 09-02-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Roots and Routes. Idenity Construction and the Jewesh Christian Muslim Dialogue


* Spreker: W. Reedijk


* Promotor: prof.dr. A.F. Droogers prof.dr. H.M. Vroom


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Joodse, Christelijke en Moslimse deelnemers aan de dialoog laten zich, tegen de achtergrond van een gepolariseerde maatschappelijke discussie over religieuze en culturele diversiteit, inspireren door de gedachte dat ontmoetingen tot meer begrip leiden: de zogenaamde contacthypothese. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Rachel Reedijk.

Reedijk onderzocht hoe de dialoog de identiteitsconstructie beïnvloedt. Uit interviews met sleutelfiguren uit de interreligieuze dialoog blijkt dat een grote meerderheid waarheidsclaims - en agressieve missie - verwerpt, maar de verschillen niet wil relativeren. Dit dilemma wordt opgelost met een vluchtstrategie: het vermijden van religieus inhoudelijke gesprekken. Deelname aan elkaars religieuze rituelen is uiterst problematisch, en eigenlijk niet toegestaan. Toch zoekt men, bijvoorbeeld bij interreligieuze begrafenissen, naar wegen om te participeren zonder de rituele regels te overtreden. Alle geïnterviewden bevestigen dat vooroordelen afnemen door persoonlijk contact, maar velen menen dat de ander van zijn vooroordelen verlost moet worden.

Identiteiten worden anders geconstrueerd in drie dialoogcontexten. Persoonlijke levensverhalen, de eerste context, geven een both/and effect te zien - krachtiger binding aan de eigen geloofsgemeenschap en grotere openheid voor de alteriteit (het onophefbaar anders-zijn) van de ander. In de tweede context, van geloofsvoorstellingen en praktijken, is hermeneutische voorzichtigheid het leidmotief. De derde context, either/or retoriek, karakteriseert de strijd tegen vooroordelen. Dialoogpioniers verklaren beter inzicht te hebben gekregen in de eigen religieuze traditie en die van de ander, maar veel dialogen kenmerken zich door polemiek en apologetiek. De meest pregnante voorwaarde voor het exploreren van interreligieuze hermeneutiek blijkt te zijn: wederzijds commitment om zich, in een probleemrijke wereld, in te spannen voor het herstel en ontstaan van vertrouwen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam