Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
134 Vragen van mevrouw B. Dibi
(ingekomen 17 december 2009
en antwoorden door het colllege verzonden op 9 februari 2010)


Deze week heeft de PvdA fractie vernomen dat het proces naar zelfbeheer van het 3 generatiecentrum in Kanaleneiland nogal wat hobbels vertoont. Ontwikkelingen als het vertrek van de wijkmanager die een stimulerende rol vervulde bij de nadere uitwerking van de randvoorwaarden voor het centrum of het ontbreken van budget en uitstel van het uitvoeringsplan naar april, lijken hierbij een cruciale rol te spelen. Ook de spanning tussen enerzijds de vrijwilligers van het 3 generatiecentrum die aangestuurd worden door Doenja Dienstverlening en anderzijds de grote groep bewoners die het centrum graag in zelfbeheer willen is een knelpunt. Een voorbeeld hiervan is stichting OOK die al een tijd bezig is om samen met een groep vrouwen een laagdrempelige kinderopvangvoorziening in het 3 generatiecentrum te beginnen. Echter tot op heden zonder resultaat.

Juist in een wijk als Kanaleneiland is het voor het vergroten van de sociale samenhang en het verhogen van de leefbaarheid in de wijk van groot belang dat er continuïteit wordt geboden aan bewoners en bezoekers van het centrum.

De PvdA voelt zich en is betrokken bij de plannen rondom het 3 generatiecentrum, wij zijn een groot voorstander van ruimtes in zelfbeheer omdat je op deze manier de wijk teruggeeft aan de bewoners. Na onze schriftelijke vragen van 3 juli jl. hebben we weer diverse gesprekken gehad met bewoners uit Kanaleneiland. Hieruit blijkt wederom dat bewoners ontevreden zijn over hoe het proces nu loopt.


Naar aanleiding van de bovenstaande knelpunten wil de PvdA daarom de volgende vragen stellen aan het college:


1. Kan het college aangeven of zij achter het streven staat om van het 3 generatiecentrum (ism de betrokken partners (Mitros/Portaal, Doenja Dienstverlening en bewoners) een centrum in zelfbeheer te realiseren?

Ja, het college staat achter het streven om van het 3 generatiecentrum een centrum in zelfbeheer te maken. Het college heeft daarvoor een aantal acties in gang gezet:
- het heeft de twee groepen bij elkaar gebracht in een zgn. bruggroep
- de wijkmanager heeft een kader opgesteld dat door de bruggroep wordt onderschreven
- de wijkmanager begeleidt het proces en wordt daarbij ondersteund door de buurtpastor Titus Schlattmann.

2. Bent u op de hoogte van het feit dat het grootste knelpunt zit in het feit dat Doenja Dienstverlening met een aantal vrijwilligers het 3 generatiecentrum bestuurt, terwijl er een grote groep bewoners in Kanaleneiland is die het centrum heel graag in zelfbeheer wil? Zo nee, bent u dan bereid om in gesprek te gaan met de bewoners om van henzelf te horen wat hun klachten zijn?

Dit is niet de zienswijze van het college. De vrijwilligers van het 3 generatiecentrum worden niet aangestuurd door DOENJA, maar zij worden ondersteund door deze organisatie. Wij hebben de verzekering gekregen van Doenja dat zij open staan voor de zelfbeheerconstructie en dat men graag wil meewerken aan het realiseren van een centrum in zelfbeheer. Doenja vindt het echter belangrijk dat daarin ook plek is voor de activiteiten van de groep vrijwilligers van het huidige 3G (zijnde wijkbewoners die ook recht hebben op een plek in de wijk). Dit laatste komt geheel overeen met het standpunt van het college.

3. Kan het college (als een regiehouder) aangeven wat zij aan dit knelpunt wil gaan doen?

Zie ons antwoord bij vraag 1.
Aangezien het hier om een proces gaat dat kennelijk tijd nodig heeft zijn dit de eerste noodzakelijke stappen. De wijkmanager blijft uiteraard het proces begeleiden.

4. Kan het college aangeven of er een algeheel overzicht is van het beschikbare budget voor dit specifieke centrum in het kader van de krachtwijkenaanpak?

In de afgelopen jaren werd het 3-generatiecentrum bekostigd uit de rijksmiddelen "Ruimte voor Contact". Voor eventuele voortzetting is mogelijk een bijdrage vanuit de WAP-middelen, de pot bewonersinitiatieven, beschikbaar. Maar dan moet er eerst een gedegen plan liggen.Daarvoor is een periode van 3 maanden als overbrugging afgesproken, waarbij een bruggroep de huidige activiteiten coördineert. Mitros is bereid om de verlaagde huur gedurende die termijn voort te zetten.

5. Stichting OOK wil samen met een groep vrouwen die aangesloten is bij stichting El Amal een rol spelen in het toekomstige centrum in zelfbeheer, Stichting OOK geeft aan dat zij op dit moment geen kinderopvang verzorgt in het 3 generatiecentrum, ook geven zij aan dat zij geen concreet aanbod hebben gehad voor een pand van Mitros. Kan het college aangeven of zij een rol weggelegd ziet voor Stichting OOK? Is het college net als de PvdA van mening dat dit een mooie kans is om werkgelegenheid te scheppen van vrouwen die wonen in deze wijk en het oplossen van het tekort aan kinderopvangplekken in Kanaleneiland? Bent u net als de PvdA ook van mening dat dit een unieke kans is voor deze wijk, voor deze bewoners die met beide handen opgepakt dient te worden?

Het college ziet zeker een rol weggelegd voor de stichting OOK. De huisvesting van hun activiteiten vraagt echter bijzondere aandacht. Vanuit het programmateam Wijkactieprogramma Kanaleneiland leert, waarin ook MITROS is vertegenwoordigd, is de bereidheid uitgesproken om de stichting OOK een andere ruimte aan te bieden in de wijk.
Huisvesting in het 3 generatiecentrum is niet mogelijk omdat momenteel de goedlopende bestaande voorziening Wijkoppas (ook kinderopvang) is gehuisvest in het 3G. De gemeente heeft Doenja verzocht ook in 2010 de wijkoppas te realiseren in het gebouw van 3G.

6. Kunt u aangeven of Doenja Dienstverlening bereid is om plaats te maken als hoofdhuurder voor de zelfbeheergroep, zodat straks de bewoners het over kunnen nemen? Bent u bereid om in gesprek te gaan met Mitros over de bereidheid van Mitros om ook na 1 april 2010 het 3 generatiecentrum ter beschikking te stellen als centrum in zelfbeheer?

Het college heeft van DOENJA de verzekering gekregen dat Doenja bereid is om als hoofdhuurder plaats te maken voor de zelfbeheergroep met daarin ook een nadrukkelijk een plek voor de huidige activiteiten van 3G. Zodra de bruggroep het kan overnemen, trekt DOENJA zich terug als hoofdhuurder

7. Wilt u ons zo spoedig mogelijk een rapportage sturen met daarin de stand van zaken zoals vermeld in de antwoorden op de onze schriftelijke vragen van 9 juli en wilt u ons op de hoogte houden van het proces?

Bij deze. De wijkmanager zal eind maart/begin april een voortgangsrapportage toezenden


---- --