UMC St Radboud


ECMO-trainingen proefdiervrij
09-02-2010

De afdeling Neonatologie van het UMC St Radboud heeft een softwareprogramma ontwikkeld waardoor ECMO-trainingen zonder inzet van proefdieren mogelijk zijn. De software wordt gebruikt in combinatie met een zeer geavanceerde babypop, waarbij levensechte ECMO-situaties gesimuleerd kunnen worden.

Behandelingsmethode

ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is een behandelingsmethode voor pasgeborenen met zeer ernstige ademhalingsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan baby's met ontlasting in het vruchtwater, een gat in het middenrif, een infectie of een aangeboren afwijking, waardoor ze tijdelijke ademhalingsproblemen hebben. Gewone beademing heeft bij hen onvoldoende effect. Bij de ECMO wordt gebruik gemaakt van een kunstlong. Tijdens de behandeling wordt zuurstofarm bloed uit het lichaam van de baby gehaald en door een pomp naar de kunstlong gebracht. Daar wordt het bloed gezuiverd van koolzuur en krijgt het extra zuurstof. Vervolgens wordt het aan de baby teruggegeven. De ECMO neemt de functie van hart en longen tijdelijk over, waardoor de longen rust krijgen en kunnen herstellen.

Training en scholing

ECMO-training en -scholing van artsen en verpleegkundigen gebeurde tot nu toe alleen met behulp van proefdieren en meer specifiek lammetjes. Zij benaderen het meest de bloedcirculatie en het gewicht van een pasgeborene, elementen die tijdens een training van groot belang zijn. Dankzij de ontwikkelde software is de inzet van proefdieren niet meer nodig. De sofware wordt namelijk gekoppeld aan een zeer geavanceerde babypop, waarbij alle levensechte situaties gesimuleerd kunnen worden. De software is uniek voor Nederland en de rest van de wereld.

Het UMC St Radboud is een van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt. Per jaar krijgen circa 20 pasgeborenen een ECMO behandeling in Nijmegen.