Gemeente Enkhuizen

Evaluatie collegeperiode 2006-2010: We mogen trots zijn op de behaalde doelen uit ons coalitie-akkoord

Tijdens een persconferentie op dinsdag 9 februari blikten burgemeester en wethouders terug op een, soms bewogen, maar zeker succesvolle coalitieperiode. Burgemeester Jan Baas vatte dat samen met de woorden Bij de bepaling van ons beleid hebben wij de doelstellingen van het coalitie-akkoord altijd als uitgangspunt en leidraad genomen, ondanks een wijziging van omgevingsfactoren, waaronder de financile en economische crisis. Wanneer wij terugkijken, en het gevoerde beleid spiegelen aan die doelstellingen, dan stellen wij vast dat veel doelstellingen zijn gerealiseerd, dan wel is beleid zodanig op de rails gezet dat de afronding een kwestie van tijd is. Ook wilde de burgemeester benadrukken dat het tijdstip van evalueren bewust is gekozen: Door de afgelopen vier jaar te evalueren legt het college verantwoording af aan de inwoners.

Wethouder Jan Franx ging dieper in op de eigen portefeuille en stelde tevreden te zijn met de behaalde resultaten: Ondanks de bezuinigingen is het ons gelukt een gematigd belastingregime te voeren waarbij we, tot twee keer toe, de burger geld terug gaven wanneer dat mogelijk was. Ook stipte de wethouder aan dat door slimmer beleid (werk met werk combineren) veel geld is bespaard; Een mooi voorbeeld daarvan is de herinrichting van het Waaigat, door die werkzaamheden gelijktijdig met de nieuwe riolering te laten plaatsvinden slaan we twee vliegen in n klap.

Het inwonersaantal van Enkhuizen stijgt nog steeds. Wethouder Boland is verheugd te melden dat er in onze gemeente huizen voor iedere doelgroep worden gebouwd: De nieuwbouwprojecten bieden voor ieder wat wils, zo is er in de Kadijken aanbod voor starters en sociale huurders maar ook in het midden- en hoge segment. Op het succesvolle project Stadsvisie kijkt de wethouder met plezier terug: Dat project is een voorbeeld voor andere gemeentes; het laat zien hoe je meedenkkracht van burgers kunt bundelen.

Er bestaan binnen onze gemeente, maar ook regionaal, inmiddels veel samenwerkingsverbanden tussen stichtingen en hulpinstanties. Wethouder Kok: Dat heeft de afgelopen vier jaar veel inspanning gekost maar resulteerde in een efficintere werkwijze en betere resultaten. Met name het Centrum voor Jeugd en Gezin is een goed voorbeeld van gebundelde krachten. In 2009 zijn door De
Baanbreker, samen met de Diaconie van de Hervormde Gemeenten Enkhuizen en de gemeente, de voorbereidingen getroffen voor nieuwe en integrale huisvesting van De Baanbreker. Een geweldig project waarin kerk en staat op een unieke wijze samenwerken om voor De Baanbreker een nieuw onderkomen te realiseren aldus de wethouder.

Bovengenoemde voorbeelden geven slechts een fractie van de behaalde resultaten weer. Het volledige verantwoordingsrapport kunt u teruglezen op:
http://www.enkhuizen.nl/ris/websites/common/download.asp?PropId=11595