ChristenUnie


ChristenUnie: maak einde aan selectieve abortus

ChristenUnie: maak einde aan selectieve abortus

dinsdag 09 februari 2010 15:15 De 20-weken echo schiet haar primaire doel, goede zorg bieden aan moeder en kind, voorbij en leidt tot een flinke toename van het aantal abortussen. Kamerlid Esmé Wiegman wil een einde maken aan dit effect van de 20-weken echo. Ze stelt vandaag in het debat over Afbreking Zwangerschap voor om van de 20-weken echo een 24-weken echo te maken.

,,De echo kan het oorspronkelijke doel beter dienen op een later moment in de zwangerschap, wanneer je de mogelijkheid tot zwangerschapsafbreking laat vervallen. Dat draagt bij aan een betere diagnostiek en maakt betere begeleiding van moeder en kind mogelijk. Investeer ook in behandelmogelijkheden in de baarmoeder en respecteer het kind daarbij als rechtspersoon. Dan dient de echo werkelijk de gezondheid van moeder en kind," aldus Wiegman.

18 weken Een andere mogelijkheid ziet de ChristenUnie in het inperken van de abortustermijn tot bijvoorbeeld 18 weken. Wiegman: ,,Zolang de 20-weken echo en de huidige abortustermijn nog van kracht zijn, pleiten wij voor een gesprek met een maatschappelijk werker of andere professional ná de echo en het slecht-nieuwsgesprek met de gynaecoloog. In dat gesprek moet ruimte zijn voor verwerking van het nieuws en een zorgvuldige verkenning van verschillende opties, zoals bijvoorbeeld de zorg voor een kind met beperkingen."

Handicap Uit onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven blijkt dat de 20-weken echo heeft geleid tot een forse toename van het aantal abortussen vanwege een open rug of waterhoofd bij de foetus. Ook bij de hazenlip (schisis) is er een zichtbaar verband tussen echo en abortus. Wiegman: ,,Het leven van mensen met een handicap is waardevol leven. We moeten kunnen rekenen op zorgvuldig beleid wanneer het leven van het ongeboren kind met een handicap in het geding is."

De 20-weken echo heeft van oorsprong een drieledige doelstelling: de voorbereiding op mogelijke afwijkingen, de behandelmogelijkheid in de baarmoeder bij afwijkingen en de mogelijkheid tot zwangerschapsafbrekingen tot 24 weken. Hiervan staat in feite alleen de laatste overeind. ,,Hier wordt een moreel probleem blootgelegd. We streven in onze samenleving naar gelijke behandeling van iedereen, jong en oud, gehandicapt en niet-gehandicapt, man en vrouw. We vinden dat elk mens recht op leven heeft.. De cijfers laten iets anders zien, namelijk een discrepantie tussen breed aanvaarde mensenrechten, vastgelegd in de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens, en anderzijds de omgang met ongeboren, gehandicapte kinderen. Die laatste blijken niet welkom te zijn," aldus Wiegman.

Tags Esmé Wiegman