Universiteit Leiden

Universiteit Leiden kiest voor groene stroom

De Universiteit Leiden is per 1 januari volledig op groene stroom overgestapt. Het betreft stroom die door waterkracht wordt opgewekt. Vice-voorzitter drs. Willem te Beest tekende op 4 februari het contract.

Vice-voorzitter Willem te Beest ondertekent het contract met Electrabel over de levering van groene stroom in aanwezigheid van ing. Jeroen Wayenberg, energie-coördinator bij Vastgoed. Wayenberg had voor de gelegenheid een groene stropdas aangeschaft en er ook een meegenomen voor Te Beest. Die wierp de stijlvolle das die hij droeg af en strikte met vaardige hand zijn nieuwe groene aanwinst.

Terugdringen CO2-uitstoot
De Universiteit Leiden heeft als deelnemer van een inkoopcombinatie met onder meer het LUMC, de inkoop van `gewone', zogenoemde grijze elektriciteit Europees aanbesteed. Daar kwam Electrabel als leverancier uit. Omdat Universiteit Leiden een belangrijke bijdrage wil leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, heeft de universiteit daarbovenop tegen een geringe meerprijs, een contract met Electrabel afgesloten voor de levering van groene stroom.

Voorwaarden
De voorwaarden die de universiteit in dat kader aan de stroomvoorziening heeft gesteld, zijn: geen nadelige gevolgen voor de wereldeconomie, geen nadelige milieu-effecten, CO2-vrij en budgettair vriendelijk. Leiden loopt hiermee vooruit op afspraken binnen de VSNU, om vanaf 2012 voor 50% op groene stroom overgestapt te zijn.
MJADe universiteiten hebben zich in VSNU-verband gecommitteerd aan de MJA3, dat staat voor Meerjarenafspraken energie-efficiency-verbetering no.3. MJA is door de overheid geïnitieerd als middel om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dat is een van de belangrijkste veroorzakers van het broeikaseffect. De afspraken die in het MJA-kader worden gemaakt, worden steeds ambitieuzer. Zo hebben de universiteiten in de MJA3 afgesproken dat ze zich zullen inspannen om in de periode 2005-2020 hun CO2-uitstoot met 2% per jaar terug te dringen, dat is 30% over de gehele periode.

Nieuwbouw W&N

Afbeelding - Stuwdam in Frankrijk met behulp waarvan Electrabel stroom opwekt.

Een grote slag valt bij de Universiteit Leiden te maken bij de nieuwbouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Dit is een energie-intensieve faculteit. In de nieuwe faculteit worden de nieuwste technieken op het gebied van warmte/koude-opslag toegepast en ook wordt de mogelijkheid van geothermie (het gebruik van aardwarmte) onderzocht. Daarbij wordt de nieuwe faculteit volgens de normen van duurzaam bouwen gerealiseerd.

Garantie
De consument die groene stroom heeft gekocht, merkt hier dus niets van. Hij ontvangt geen garantie thuis. Toch is die er wel, in de vorm van de Garanties van Oorsprong: deze zijn de waarborg achter het product 'groene stroom'. Garanties van Oorsprong geven informatie over de manier waarop stroom is geproduceerd. Als een leverancier groene stroom levert, moet hij dat bewijzen met Garanties van Oorsprong. Door deze garanties staat vast dat de stroom van de leverancier ook echt groen is. Ook zorgt het systeem van garanties ervoor dat de leverancier zijn groene stroom maar één keer kan verkopen. Een leverancier moet namelijk als bewijs van levering van groene stroom Garanties van Oorsprong afboeken; ongeldig maken. Dubbele verkoop is dus onmogelijk. Bovendien vormen alle Garanties van Oorsprong tezamen het gedeelte 'groene stroom' in het stroometiket van de leverancier.

Voorbeeld

Afbeelding - Het gebied waar de stuwdam ligt.

Stel dat een leverancier duurzame elektriciteit levert aan bijvoorbeeld 10.000 huishoudens. Gemiddeld verbruiken deze huishoudens per jaar 3,6 MWh; in totaal dus 36.0000 MWh. Dan moet de leverancier in een jaar 36.000 Garanties van Oorsprong (à 1 MWh) afboeken. De Energiekamer ziet erop toe dat de leveranciers zich hieraan houden. Consumenten hebben zo de garantie dat de duurzame elektriciteit die ze afnemen ook daadwerkelijk duurzaam geproduceerd is.

CertiQ
CertiQ zorgt voor de aanmaak en registratie van Garanties van Oorsprong. Dit gebeurt in een digitaal systeem dat het beste te vergelijken is met telebankieren. De Energiekamer, de toezichthouder van de energiemarkt in Nederland, controleert CertiQ. (Bron: Certiq)

(9 februari 2009/CH/JW)


---
_______
Groene stroom, hoe werkt dat?

Aan het elektriciteitsnet wordt stroom toegevoegd en uiteraard wordt ook stroom afgenomen. `Gewone' en groene stroom. Op het net komen deze soorten bij elkaar.

Groene energie wordt gewonnen uit duurzame energiebronnen. De mogelijkheden zijn:


+ aardwarmte: warm water wordt opgepompt uit de diepere aardlagen.

+ biomassa: verbranding of vergisting van plantaardig materiaal. De meest discutabele: op het moment dat hier speciaal gewassen voor worden geteeld komt met name de duurzaamheid in het gedrang, en bovendien komen bij de verbranding van biomassa vervuilende stoffen en CO2-vrij.
+ hydro-energie: uit waterturbines of stuwmeren, met behulp van golfslag of getijden, blauwe energie (gewonnen met behulp van de verschillen in zoutconcentratie tussen zee- en zoet water).

+ windenergie

+ zonne-energie


---
_______

Nieuwsredactie - 09/02/2010