MKB-Nederland


09 februari 2010
Werkgevers positief over `werkschool'

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs wil nog dit jaar met een wetsvoorstel komen dat ervoor zorgt dat het voortgezet speciaal onderwijs jongeren direct aan een baan helpt. MKB-Nederland en VNO-NCW juichen de plannen toe. In een zogenaamde `werkschool' maken leerlingen al tijdens hun opleiding een soepele overstap naar de arbeidsmarkt.

In deze 'werkschool' vindt leren plaats in de praktijk, dat wil zeggen: in stages en (leer)bedrijven. Jongeren leren dan vooral op de werkplek in plaats van op school. Jongeren werken in de werkschool bij een bedrijf en krijgen op die manier een `baangarantie', zo wil Dijksma.

Ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het een goed idee om jongeren in het kader van `werk boven uitkering' al tijdens hun opleiding kennis te laten maken met het bedrijfsleven. Te veel leerlingen met een beperking belanden nu na hun schooltijd in een uitkeringssituatie en komen niet meer aan de slag. Bedrijven zijn bereid om een deel van de opleiding van deze jongeren op zich te nemen. Wél is van belang dat zij hiervoor dan ook de middelen krijgen en dat jongeren ook vanuit school de nodige begeleiding krijgen. Van een garantie op een baan bij een individueel bedrijf kan tegelijkertijd geen sprake zijn. Simpelweg omdat ook voor bedrijven de toekomst altijd onzeker is.

Een goede samenwerking tussen bedrijven en werkscholen is van groot belang. Daarnaast is het van belang dat het speciaal en regulier onderwijs beter gaan samenwerken. Deze twee onderwijsvormen zijn nog te veel aparte circuits waardoor jongeren lastig terug kunnen stromen in het reguliere onderwijs. Werkscholen moeten daarnaast ook wel echte `scholen' blijven en niet een verkapt werkbedrijf worden dat met eigen producten komt.