GroenLinks lokale afdelingen


GroenLinks wil woningvoorraad creatief vernieuwen

Maandag 8 februari 2010, 23:38u - Erik van Vliet
* Sociale Woningbouw

* Stadsvernieuwing

* Wonen

GroenLinks wil woningvoorraad creatief vernieuwen

Transformeren, optoppen, uitplinten, samenvoegen... Er zijn tientallen manieren om verouderde woningen weer up-to-date te maken. Sloop is lang niet altijd de beste oplossing. GroenLinks wil dat de gemeente en de corporaties meer creativiteit uit de kast halen. Meer creativiteit leidt tot meer woningen en meer variatie.

Amersfoort Vernieuwt, het programma voor de stedelijke vernieuwing, zit in de gevarenzone. Door de financiële crisis worden projecten uitgesteld of versoberd. "Dat is slecht nieuws voor mensen die op de wachtlijst voor een woning staan", zegt Erik van Vliet (GroenLinks). Hij wil dat de gemeente en de corporaties meer creativiteit aan de dag leggen om het programma op snelheid te houden: "Versoberen is geen oplossing. Dan laat je de mensen die toch al getroffen zijn door de crisis, ook in hun huisvesting in de kou staan. Je kunt ook niet alle groene ruimte rücksichtslos volbouwen. Je moet op zoek naar nieuwe wegen. En daar doen we voorstellen voor."

Van Vliet schetst nieuwe mogelijkheden om iets te doen met de tientallen laagbouwflats die op de nominatie staan om ooit gesloopt te worden voor nieuwbouw: "Bijvoorbeeld een bouwlaag met penthouses op het dak. Of een aanbouw met liften, serres en brede balkons. Soms kun je de appartementen in een flat vertikaal en horizontaal samenvoegen. Dan krijg je atelierwoningen of lofts." Door bestaande flats te renoveren en een tweede leven te geven, kunnen mensen er blijven wonen en blijft de sociale structuur van een buurt intakt. Als er bovendien meer verschillende woningen in een buurt komen, kunnen bewoners er ook blijven als ze meer te besteden hebben of als ze gezinsuitbreiding krijgen, stelt Van Vliet: "Dat is belangrijk, want dan komt er weer doorstroming op gang. Mensen die iets meer verdienen, kiezen een duurdere woning en dan komt er weer een sociale huurwoning vrij." Om creativiteit af te dwingen, pleit Groenlinks voor een sloopeffect­ rapportage. Daarin moet een initiatiefnemer, bijvoorbeeld een woning­ corporatie, laten zien dat sloop inderdaad de beste optie is om de woonkwaliteit te verbeteren. Van Vliet: "We gaan niet uit van dwang, maar ik wil kunnen zien dat alle mogelijkheden serieus zijn overwogen".

Om maatwerk te leveren, wil GroenLinks dat de gemeente de vernieuwing van wijken regelt in een gelijkwaardig overleg met bewoners en corporaties. Woningverbetering moet gelijke tred houden met de verbetering van de sociaaleconomische positie van de bewoners, zegt Van Vliet: "Mensen gaan er niet op vooruit als je hun woning sloopt. Je moet dus altijd eerst vragen wat de bewoners willen." Ook verkoop van huurwoningen aan de bewoners is een optie om meer variatie in buurten te krijgen. Mits die woningen dan als sociale koop beschikbaar blijven, zegt Van Vliet: "De verkoop van huurwoningen kan positief zijn voor de leefbaarheid van een buurt. De bewoners kunnen een stap zetten en de corporatie verdient geld om opnieuw in sociale huurwoningen te investeren. Maar het moet allemaal wel in balans blijven. Er mogen geen woningen uit het sociale segment verdwijnen."

Nieuws 2010
Sociale woningbouw in Amersfoort: slopen of renoveren? Urgentieverklaringen voor woningzoekenden onderzocht

Reageren
Erik van Vliet, raadslid GroenLinks Amersfoort, e.vanvliet@raad-amersfoort.nl