Wageningen Universiteit en Researchcentrum Varkenshouders: denk nu na over noodopvang.

9 feb 2010

Een netwerk van varkenshouders heeft geïnventariseerd wat er gedaan moet worden bij een vervoersverbod vanwege een dierziekteuitbraak. Het nu nadenken over noodhuisvesting kan in situaties dat noodopvang nodig is veel problemen voorkomen en geld besparen. Het netwerk bedrijfsnoodplan werd gefinancierd door het Programma voor Plattelandsontwikkeling (POP2) en het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De laatste vervoersverboden dateren van bijna 10 jaar terug. Een groot verschil met de situatie toen is dat de huidige varkensbedrijven veel groter zijn. Maar ook bijvoorbeeld beergedrag bij het houden van beren kan extra problemen met zich mee brengen. Het netwerk geeft daarom het advies om reeds nu na te denken over hoe je moet handelen tijdens een vervoersverbod. Een periode van zes weken overbruggen is momenteel een grotere inspanning dan 10 jaar terug.

In de in het verleden toegepaste noodhuisvesting zijn veelvuldig fouten gemaakt waardoor de situatie na een paar weken onhoudbaar werd. Deze fouten, maar ook bedachte oplossingen, zijn samengevat in een boek. Dit boek met voorbeelden van noodhuisvesting, aandachtspunten en tips en trucs kunt u hier downloaden.

Contact
Bert Bosma
Tel. 0320 - 293 505