FNV blij met oordeel Ombudsman over zzp'ers
De FNV is door de Nationale Ombudsman bevestigd in haar oordeel dat duizenden zzp'ers ten onrechte van fraude zijn beticht en financieel vervolgd. Vandaag verschijnt het rapport 'Zzp'ers met een valse start'. Daarin constateert de Ombudsman dat het UWV 'niet behoorlijk' heeft gehandeld en daardoor grote groepen mensen 'onevenredig zwaar getroffen' zijn. FNV-bestuurder Leo Hartveld: 'Er moet nu snel duidelijkheid komen voor de duizenden zzp'ers die in grote financiele moeilijkheden zijn gekomen door het UWV. Tweede Kamer en kabinet moeten dit onrecht herstellen. Dat betekent rehabilitatie en schadeloosstelling voor iedereen die ten onrechte is vervolgd.'
De FNV omarmt de aanbevelingen die de Ombudsman in zijn rapport doet. Alle dossiers zouden opnieuw bekeken moeten worden. Daarbij stelt de Ombudsman dat de bewijslast omgedraaid zou moeten worden. Dus niet de zzp'er zelf moet aantonen dat hij niet gefraudeerd heeft, maar het UWV moet maar aantonen dat er sprake is van fraude.
Bovendien zou het UWV excuses moeten maken aan alle gedupeerde zzp'ers voor de fouten die gemaakt zijn in het verleden. Daar waar terugdraaien van besluitvorming onmogelijk is, moeten gedupeerden worden gecompenseerd.
Het UWV wilde niet meewerken aan het verzoek van de ombudsman om naar een praktische oplossing te zoeken. Daarom biedt hij vandaag zijn conclusies aan de Tweede Kamer en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan. Hartveld: 'Het is onbegrijpelijk dat het UWV zelfs nu met dit snoeiharde rapport weigert haar eigen falen in te zien, maar dit afwentelt op de burger, De FNV verwacht nu de nodige daadkracht van het kabinet. De betrouwbaarheid van de overheid staat immers op het spel. Tot er volledige duidelijkheid is voor de gedupeerden, gaan wij er vanuit dat pas op de plaats wordt gemaakt met alle lopende zaken. En dat nieuwe zaken niet in behandeling worden genomen.'
Duizenden zzp'ers zijn de afgelopen jaren vervolgd omdat ze zouden hebben gefraudeerd. Deze zzp'ers zijn door het UWV uitgenodigd om vanuit een WW-uitkering voor zichzelf te beginnen. Daarbij zijn zij slecht voorgelicht over het aantal gewerkte en niet gewerkte uren dat ze moesten opgeven. De FNV heeft dit probleem in 2009 aangekaart bij de Tweede Kamer, die vervolgens de Ombudsman heeft verzocht een onderzoek te verrichten.
FNV