Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 08-02-2010

Rouvoet roept gemeenten op werk te maken van jeugdbeleid

,,Als minister werk ik sinds dag één aan een daadwerkelijke omslag in de zorg voor jeugd. Kenmerkend voor die omslag is dat ik de eigen kracht van gezinnen versterk en de samenhang in de hulpverlening verbeter. Met het komende kabinetsstandpunt bouw ik voort op wat ik deze eerste 3 jaar in gang heb gezet. Gemeenten moeten echt aan de bak om die omslag mogelijk te maken. Als de indruk bestaat dat je er bent met het openen van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), dan wil ik dat tegenspreken. Opening van een CJG is pas het begin." Dat zei André Rouvoet tijdens een werkbezoek over jeugd en gezin in het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Hattem en Kampen.

,,Gemeenten spelen een cruciale rol op het gebied van preventie en lichte hulp waarmee de eigen kracht van gezinnen versterkt wordt. Het is dan ook een ondoordacht plan van Mark Rutte van de VVD om het geld dat is bestemd voor de CJG's weg te bezuinigen. Dat zou de oplossing van problemen in de jeugdzorg frustreren, terwijl de samenleving daar juist om roept. Als we willen bereiken wat iedereen wil, namelijk dat hulp en ondersteuning tijdig en adequaat wordt gegeven aan ouders en kinderen, moeten we gemeenten daarvoor in positie brengen en de daarbij behorende middelen verstrekken."

Samenwerking blijvend stimuleren
Tijdens zijn werkbezoek aan de unieke samenwerkingslocatie 'Prisma' in Kampen, waarin 3 instelling voor speciaal onderwijs samenwerken riep Rouvoet de gemeenten op om de samenwerking in de hulpverlening te blijven stimuleren. "Ik wil dat hulpverleners het netwerk rond het gezin inschakelen. Het CJG moet zorgen dat al die instanties rondom gezin en jeugd hetzelfde doen, dezelfde richting op werken. De minister benadrukte tevens het belang van de verbinding met het onderwijs, waarvoor in Kampen al goede plannen in ontwikkeling zijn. Hij hamerde daarbij op preventie. ,,Wees er vroeg bij, voorkom dat kleine opvoedproblemen uitgroeien tot grotere zorgproblemen."

Jeugd hoog op de agenda houden
De vorming van CJG's ligt goed op stoom. Al in 112 gemeenten is een CJG geopend. ,,Maar een CJG is niet het eindresultaat. Het is het startpunt. Gemeenten moeten zichzelf echt beschouwen als de eerste lijn voor jongeren en ouders met vragen, problemen en zorgen. Op de nieuwe gemeenteraden en colleges die straks aan de slag gaan, rust de verantwoordelijkheid om de zorg voor jeugd hoog op de agenda te houden en successen te boeken." Naast zorgvuldigheid is snelheid in dit proces essentieel. Daarom is er met de Kamer op ingezet dat er voor de zomer knopen worden doorgehakt over de toekomst van de zorg voor jeugd. Die planning staat nog steeds wat de minister voor Jeugd en Gezin betreft. Als straks in maart het kabinetsstandpunt er ligt en de parlementaire werkgroep klaar is, zijn de voorbereidingen voor dit verstrekkende debat gereed.