Rijksuniversiteit Groningen

Oratie Jacques Wallage, bijzonder hoogleraar Integratie en Openbaar Bestuur

'De betekenis van identiteit in het proces van integratie'

'Is een zelfbeeld dat actief wordt beleefd en uitgedragen, behulpzaam bij de inburgering, of is het een barrière? Is het drempel of drager?' Oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage is door Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Integratie en Openbaar Bestuur'. Op 8 februari 2010 spreekt hij zijn oratie uit in de Aula van het Academiegebouw. Centraal daarin staat de rol die het verschijnsel identiteit speelt in processen van integratie en inburgering.

'In mijn oratie verken ik welke betekenis identiteit heeft voor het proces van integratie', zegt de nieuwe hoogleraar. Wallage vindt dat belangrijk omdat in de publieke opinie steeds vaker wordt verondersteld dat de eigen identiteit van migranten een belemmering zou zijn voor hun maatschappelijk succes. Als dat zo is, stelt hij, hoe functioneert het dan in immigratielanden, zoals bijvoorbeeld de VS, waar meer ruimte bestaat voor de eigen identiteit van minderheden. In Nederland is het hebben van een meervoudige identiteit van verschillende kanten bekritiseerd. 'Heeft die beperking consequenties voor een actieve integratie?' wil Wallage weten.

Diversiteit

Hij plaatst het integratievraagstuk in het historische perspectief en stelt dat de Nederlandse identiteit is opgebouwd uit de acceptatie van grote onderlinge verschillen. 'Diversiteit is ons handelsmerk'. Van iedereen wordt een open culturele dialoog gevraagd en acceptatie van in ons land geldende waarden. Wallage ziet voor integratie perspectief als meer ruimte wordt geboden voor identiteit en integratiebeleid meer wordt ingebed in een keuze voor emancipatie en diversiteit. In die richting hoop hij ook het onderzoeksbeleid van het instituut te stimuleren.

Prachtige taak

Wallage wordt hoogleraar bij het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW); een instituut dat, zo zegt hij in zijn rede, 'een naam heeft hoog te houden bij het aandragen van nuchtere feiten en behoedzame analyses in de discussie die anno 2010 in Nederland woedt over de hoofden van migranten en hun kinderen'. Wallage is vol enthousiasme om zijn eigen ervaring in het openbaar bestuur toe te voegen aan de kennis die het ISW al in huis heeft. 'De verbinding leggen tussen onderzoeksprogrammering en beleidspraktijk is een prachtige taak'.