NCRV

NCRV-programmaâs in het teken van vrijwillige levensbeëindiging

NCRV radio en televisie

Maandag 8 februari

De NCRV besteedt in verschillende radio- en televisieprogrammaâs op maandag 8 februari aandacht aan het thema vrijwillige levensbeëindiging. De uitzendingen sluiten aan bij de âWeek van het voltooid levenâ van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde.

NCRV Netwerk (20.25 uur, Nederland 2) zendt De laatste wens van Moek uit, het verhaal van Maria âMoekâ Heringa. Bijna 100 jaar was ze en het was mooi geweest. Haar leven was voltooid, vond ze. Mevrouw Heringa vroeg haar huisarts om haar te helpen te sterven, maar die weigerde haar verzoek. Toen haar zoon besefte dat zijn moeder het serieus meende, besloot hij haar te ondersteunen. Moek Heringa maakt door het eten van een combinatie van medicijnen zelf een einde aan haar leven.

In Lunch! (12.15 uur, radio 1) praat de maakster van de documentaire De laatste wens van Moek, Nan Rosens, over de manier waarop zij een gevoelig thema als dit in beeld brengt en welke eisen zij aan geïnterviewden stelt.

De ethische kant wordt belicht in Schepper en Co (17.10 uur, Nederland 2). Directeur van de NVVE, Petra de Jong en ethicus Theo Boer gaan in discussie. Volgens Boer is hulp bij levensbeëindiging geen taak van artsen.

Huisarts Philip Sutorius is te gast in Casa Luna (nacht van maandag op dinsdag 00.00 uur, radio 1). Hij hielp in 1998 senator Eduard Brongersma te sterven. Dit leidde tot een uitspraak van de Hoge Raad. De zaak lag politiek gevoelig omdat die zich afspeelde op het moment dat de euthanasiewet in de Tweede Kamer werd behandeld.