Gemeente Oost-Gelre
Oost Gelre op vinkentouw bij ontwerp tracé N18
Wethouder Marieke Frank: "Het besluit is helder, maar we nemen er nog geen genoegen mee".
In januari 2010 heeft Rijkswaterstaat alle bewoners en bedrijven langs de N18 aangeschreven. Ook in de lokale kranten komt de N18 met enige regelmaat aan bod. Naar aanleiding hiervan krijgt wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre veel reacties van inwoners en ondernemers. "Mensen verwachten iets van mij, terecht. Alleen de realiteit is dat we nu even aan de zijlijn staan. Maar ik blijf strijden voor een veilige N18".
Besluit ministers
De ministers hebben vorig jaar een duidelijk besluit genomen over de N18. Dat besluit pakte wat Marieke Frank betreft niet goed uit voor Oost Gelre. "Wij zijn er niet blij mee. Onze wens is nog steeds een lange omleiding, maar de realiteit is op dit moment anders. Ook worden nauwelijks maatregelen genomen op het tracé Groenlo-Varsseveld, waar wij verschillende knelpunten zien. Daar ben ik erg teleurgesteld over. Maar het is ook duidelijk dat wij er als college of gemeenteraad op dit moment niet meer over gaan. Het besluit ligt er. Je kunt dan verschillende dingen doen, maar voor het college is het duidelijk: We moeten alles op alles zetten om er nu het beste uit te halen voor Oost Gelre."
Rijkswaterstaat aan zet
Nu de ministers hun besluit genomen hebben is het aan Rijkwaterstaat om de verdere procedure rond de N18 vorm te geven. Van de verwerving van gronden tot het ontwerpen van het tracé. In dat hele traject wordt wel advies gevraagd aan diverse partijen. Marieke Frank hierover: "Natuurlijk worden we betrokken bij het ontwerpen van het tracé. Maar in Oost Gelre loopt die grotendeels over de al bestaande N18. In het besluit van de ministers staat nu alleen de kruising Varsseveldseweg-Twenteroute als knelpunt genoemd. Dat is veel te weinig wat mij betreft. Ik kan er zo een stuk of twaalf opnoemen. We komen met ideeën en alternatieven, maar de realiteit is dat het heel lastig is om hiervoor gehoor te vinden."
Samen optrekken
Dat wil niet zeggen dat Oost Gelre hierin berust. De inzet van wethouder Frank en het college van B&W is dan ook vooral gericht op het oplossen van alle knelpunten. Ze wil daarin samen optrekken met andere belangen- en actiegroepen: "Met een aantal van hen heb ik al gesproken. Ons gezamenlijk belang is de leefbaarheid én de veiligheid op en rond de N18. We tellen zeker een twaalftal knelpunten op diverse kruisingen en oversteken in onze gemeente. Daarnaast willen we de aansluiting vanaf Eibergen bij Groenlo zodanig construeren dat de mogelijkheid van een lange omleiding uitvoerbaar blijft. Ik vind dat we ons daar samen sterk voor moeten maken. Dat we als gemeente, belangen- en actiegroepen en omwonenden met elkaar in gesprek moeten blijven om er in het overleg met Rijkswaterstaat het beste voor Oost Gelre uit te halen. Er komen nog verschillende momenten voorbij waar we onze inbreng kunnen laten gelden. Laten we daar vooral gebruik van maken."
Informatie
Meer informatie over de procedure die nu gevolgd wordt bij de ontwikkeling van de N18 is te vinden op de website van Rijkswaterstaat: www.rws.nl/N18.
Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544-393552.
-----------------------
---- --